Linkovi

SAD: Dobra noć za Santoruma


SAD: Dobra noć za Santoruma
SAD: Dobra noć za Santoruma

Novo veliko iskušenje predsjedničkih kandidata Republikanaca uslijediće za mjesec dana. Naime, u jednom danu, šestog marta, u 10 američkih saveznih država biće održani nominacijski izbori Republikanske stranke.

Na posljednjim unutarstranačkim izborima za predsjedničku nominaciju Republikanaca, sinoć održanim u tri američke savezne države, krupno iznenađenje - pobjeda Ricka Santoruma, kandidata koji je sa dosta velikim zaostatkom u ranijim glasanjima pratio Mitta Romneya i Newta Gingricha.

Rick Santorum je na primarnim izborima u Missouriju dobio 55 procenata glasova i bio ubjedljivo bolji od Mitta Romneya. U Minnesoti glasove mu je dalo 45 odsto članova izbornih odbora. U Coloradu, gdje je glasanje takođe obavljeno u okviru izbornih odbora, bio je prvi uz neznatnu prednost.

Uz razumljivo oduševljenje, Rick Santorum je istakao da su konzervativne ideje za koje se zalaže u Missouriju i Minnesoti dobro shvaćene i prihvaćene i, ciljajući na Mitta Romneya, kao najvećeg konkurenta za stranačku nominaciju, dodao:

„Nadam se da će oni koji slušaju naše poruke shvatiti da o najbitnijim pitanjima - zdravstvenoj zaštiti, zaštiti okoline, ekonomiji i izvozu, finasijama i Wall Streetu, Mitt Romney stoji na istim pozicijama kao Barack Obama i da on nije najbolja osoba koja bi se borila za interese Amerikanaca.“

Unatoč ubjedljivom gubitku, posebno u Minnesoti, gdje je bio tek treći sa svega 17 odsto glasova, Mitt Romney nije krio optimizam:

„Bila je to dobra noć za Ricka Santoruma. Čestitam i želim mu sve najbolje. Nastavićemo kampanju i ja očekujem da ću biti predsjednički kandidat Republikanaca.“

Newt Gingrich je dobrano uzdrman niskim procentima glasova koje je dobio u Coloradu, gdje je bio treći, i posljednji u Minnesoti. Izbore u Missouriju je preskočio.

Novo veliko iskušenje predsjedničkih kandidata Republikanaca, među njima i Rona Paula, koji je, unatoč dobrom ishodu u Minnesoti, u ukupnom zbiru, ipak, posljednji uslijediće za mjesec dana. Naime, u jednom danu, šestog marta, u 10 američkih saveznih država biće održani nominacijski izbori Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG