Linkovi

Trump sutra u Vatikanu: Susret pomirenja?!


Tokom predizborne kampanje papa Franjo je doveo u pitanje usklađenost Trumpovog plana o gradnji zida sa kršćanskim vrijednostima.

Predsjednik SAD Donald Trump, prije odlaska u Brisel, sutra se u Vatikanu susreće sa papom Franjom. To će biti posljednja stanica Trumpove posjete sjedištima tri najveće monoteističke religije. Prve dvije posjete Saudijskoj Arabiji i Izraelu, bile su ispunjene simbolizmom, ceremonijama i poviješću.

U Vatikanu predsjednik Trump će boraviti najkraće i taj boravak neće biti toliko državnički zvaničan i formalan, a nije iskuljučena ni eventualna tenzija, s obzirom na razlike u stajalištima pape Franje i predsjednika Trumpa o gradnji zida duž američko-meksičke granice.

Saudijska Arabija bila je velika prilika da se predsjednik predstavi muslimanskom svijetu u zemlji nastanka islama.

U Izraelu predsjednik Trump je na Zapadni zid položio ruku, a nedugo zatim, uz izraelskog premijera govorio, sa puno nade, o mogućem dogovoru o miru u tom dijelu svijeta:

"Čuo sam mnoge da kažu da je to jedan od najtežih sporazuma. Ja osjećam da ćemo ga postići."

U Vatikanu bi moglo doći do pomirenja i usaglašavanja. Tokom predizborne kampanje papa Franjo je doveo u pitanje usklađenost Trumpovog plana o gradnji zida sa kršćanskim vrijednostima:

"Osoba koja jedino misli o gradnji zidova bilo gdje, a ne o gradnji mostova, nije kršćanin."

Trump je uzvratio riječima:

"Za vjerskog lidera postavljati pitanje nečije vjere je nepristojno. Ponosan sam što sam kršćanin."

Prošlog tjedna, leteći iz Portugala u Vatikan, papa Franjo je ponudio maslinovu grančicu:

"Uvijek ima vrata koja nisu zatvorena. Moramo tražiti i nalaziti vrata koja su makar odškrinuta, prolaziti kroz njih, govoriti o onom što nam je zajedničko i ići naprijed, korak po korak."

Susret u Vatikanu mnogi vide kao priliku za fotografiranje i mogućnost da papa i američki predsjednik izglade nesuglasice.

Jerome Socolovsky iz Vjerske informativne službe procjenjuje:

"Mislim da postoji razumijevanje da je ono što je rečeno tokom kampanje, rečeno zbog glasova ili u povišenoj predizbornoj temeperaturi. Sada će obojica, i papa i predsjednik, vjerojatno preći preko toga i razgovarati o onome što je bitno danas."

Susret će, kako je predviđeno, trajati manje od sat vremena. Nakon Vatikana predsjednik Trump odlazi u Brussels, na samit lidera zemalja, članica NATO saveza. Posljednja etapa njegovog prvog boravka van Sjedinjenih Država je Sicilija i samit lidera 7 ekonomski najsnažnjih država.

Trump sutra u Vatikanu: Susret pomirenja?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG