Linkovi

SAD: Šta sa transrodnim pripadnicima Oružanih snaga?!


Trump
Trump

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump najavio je jučer, putem Twittera, da u američkoj vojsci više neće biti mjesta za osobe koje su promijenile spol. Ta najava je izazvala je veliko iznenađenje u Pentagonu i zgražanje predstavnika grupa koje zagovaraju spolnu jednakost i velikog broja članova Kongresa iz obje stranke. Odbacivanje odluke administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame moglo bi dovesti u pitanje status, kako se procjenjuje, oko 2.500 aktivnih pripadnika oružanih snaga koji su, igrom prirode, promijenili spol i zatvoriti vrata svakom budućem služenju takvih osoba u američkoj vojsci.

Nakon tog ogromnog iznenađenja novinari su, na konferenciji održanoj u BIjeloj kući nekoliko sati kasnije, željeli znati što su razlozi predsjednika Trumpa za takav krupan zaokret.

O tome je Sarah Huckabee Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, saopštila:

"Predsjednik je izrazio zabrinutost zbog primjenjivanja politički motivirane odluke iz vremena predsjednika Obame. Takođe je istakao da je provođenje te odluke vrlo skupo i problematično. Na osnovu konsultacija sa timom za nacionalnu sigurnost došao je do zaključka da se time značajno umanjuje vojna spremnost i unutranja kohezija jedinica."

Predsjednik Trum je odluku obznanio prije roka koji je oružanim snagama određen za inoviranje medicinskih regulativa prilagođenih pripadnicima vojnih snaga koji su prošli kroz proces promjene spola. Više članova Kongresa, i Republikanaca i Demokrata, osudili su tu odluku.

Orrih Hatch, senator, Republikanac i Dick Durbin, senator, Demokrata, su rekli:

"Moj stav je.... oni su ljudska bića i imaju sva prava, i u promjeni spola ne vidim ništa loše."

"Odluke sudova su jasne kada su u pitanju prava transrodnih Amerikanaca . Vjerujem da je bitno da ih imamo i u vojsci, ako žele da na taj način služe naciji, i da to čine na način konzistentan nacionalnoj sigurnosti."

Aktivisti za zaštitu i poštivanje prava transrodnih osoba ističu da je predsjednikova najava krupan korak nazad.

David Kilmnick, izvršni direktor LGBT NETWORK-a je, pored ostalog, podsjetio:

"Kada je zabrana služenja homoseksualaca i lezbejki ukinuta prošle godine Sjedinjene Države su se pridružile grupi od 18 zemalja, uključujući i naše bliske saveznike Australiju, Kanadu, Englesku, Izrael, koje omogućavaju osobama koje su promijenile spol da otvoreno, bez prikrivanja, služe u oružanim snagama. Bio je to veliki trenutak u ostvarivanju jednakosti u povijesti naše zemlje."

Joane Horton, veteranka iz Drugog svjetskog rata, nije svojvremeno krila promjenu spola. Danas kaže:

"Nisam znala ni za jednu ženu koja je promijenila spol dok sam ja bila u vojnoj službi, jer su vjerovatno mislile da drugih kao što su one nema. Danas je drugačije. Poznajem mnogo sjajnih žena, transrodnih, koje su služile u Koreji, u močvarama Vijetnama.... Mnoge takve osobe su bile dovoljno dobre da se suočavaju sa smrću i ginu za svoju zemlju, ali ne i dovoljno dobre da budu to što jesu."

Iz Bijele kuće nije ništa saopšteno o posljedicama po transrodne osobe koje su trenutno u aktivnoj vojnoj službi. Istaknuto je da će Bijela kuća surađivati sa Ministarstvom odbrane na primjeni zabrane, poštujući u potpunosti zakone koji reguliraju tu problematiku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG