Linkovi

Siromaštvo u Americi


Siromaštvo u Americi
Siromaštvo u Americi

Prema Uredu zapopis stanovništva, oko 15 posto Amerikanaca se trenutno smatra siromašnim

Najnoviji izvještaji ukazuju na to da više Amerikanaca nego ikada u posljednjih 20-tak godina živi u uvjetima siromaštva, po američkim standardima, što iznosi oko 15 posto američkog stanovništva.Prema Uredu za popis stanovništva, taj procenat ukazuje na rast broj siromašnih od nekih 0.7 posto u odnosu na 2009.


Stopa siromaštva najviša je u crnačkoj zajednici - siromašnih je 27 posto Amerikanaca afričkog porijekla. Inače, službeno mjerilo siromaštva u Sjedinjenim Državama je - četveročlana obitelj s godišnjim bruto prihodom manjim od 22 hiljade i 314 dolara.


Godišnja zarada prosječnog američkog domaćinstva iznosila je 2010. nešto manje od 50 hiljada dolara - dva posto manje nego prethodne godine. U medjuvremenu je novinar Glasa Amerike , Mike o Sullivan ,nedavno posjetio Las Vegas, u saveznoj državi Nevada, koji je teško pogodjen ekonomskom krizom.

Zatekao je kako su ljetnje vreline natjerale beskućnike i nezaposlene u jednu od rashladjenih prostorija Katoličke humanitarne organizacije Južne Nevade. Bivši radnik na gradjevini, Richard Scanlon, je invalid, ali dodaje da su mu mnoge kolege takodjer bez posla:

Prije desetak , petnaest godina, ako nemaš posao u Vegasu, znači da ga i ne tražiš.. Sada je mnogo teže..., govori Scanlon.

Neke obitelji se obraćaju za pomoć grupi Family Promise, humanitarcima koji ljudima obezbjedjuju privremeno sklonište , i pomažu im u pronalasku posla i stanova.

Cassendra Waller je majka dvoje djece, koja je dobila stan uz njihovu pomoć, i nekako ga opremila.

Kada dobiješ neki posao i počneš zaradjivati barem minimum, i dalje ne možeš platiti da ti neko čuva djecu. Već sam nekoliko puta završila na ulici, i čini mi se da je situacija u Vegasu gora nego ikad., kaže Wallerova.

Direktorica Family Promise Terry Lindemann kaže da njena grupa suradjuje s vjerskim organizacijama koje nude privremeni smještaj:

Okupljamo katolike, protestante, židovsku i muslimansku kongregaciju da ponude svoje mogućnosti beskućnicima.

NaDeeryah Yehudah Edward, majka troje djece, je bila dio ovog programa. Kada se prvi puta javila telefonom, plakala je kao kiša:


A ona mi je rekla: Ne ynam ko ste, pola vas ne razumijem, ali vidim da trebate pomoć, i pomoći ću vam.Ne brinite, mi ćemo vam pomoći...I jesu., objašnjava Edwardowa.

NaDeeryah sada ima stan i uči da postane kuharica.

Beskućništvo je najteže za djecu. Više od 6 hiljada učenika u području Las Vegasa je doma. Jedan federalni program pomaže u materijalu za školu i potrebštinama kao na primjer zubna pasta. Sve više djece ima besplatne obroke.


Jedna lokalna humanitarna grupa po imenu Three Square Food Bank, obezbjedjuje obrok nakon nastave i po jedan obrok ljeti.


Turizam je glavni pokretač ekonomije u Las Vegasu. Ekonomist Stephen Brown na Univerzitetu Nevade kaže da se turizam počinje oporavljati.


No, dodaje on, to neće odmah pomoći stabilizaciji tržišta nekretnina , čija je propast unazadila ekonomiju Las Vegasa.


Treba nam ona sila koja je gurala populaciju ka Las Vegasu u prošlosti, A da bi se to dogodilo, praktički se mora oporaviti cjelokupna američka ekonomija., objašnjava profesor Brown.

Terry Lindemann iz grupe Family Promise naglašuje da političari ne razumiju problem.

Vjerujem da bi svaki političar, da bi shvatio težinu situacije, morao i sam na nedjelju dana postati beskućnik, odreći se svog identiteta, prijaviti se u privremeno sklonište, i tek onda bi vidjeli šta to znači.

Lindemannova zaključuje da se ekonomija mora popraviti, ali u medjuvremenu , oni na njenom dnu su u očajnom položaju , a grupe pout njene čine sve što je u njihovoj moći da pomognu.

XS
SM
MD
LG