Linkovi

SAD: Papa Franjo u Bijeloj kući


Uz predsjednika Obamu i prvu damu SAD, papu Franju je srdačnom dobrodošliconm pozravilo oko 15 hiljada uglednih zvanica.

Ključni dio današnjeg boravka pape Franje u Washingtonu bio je susret sa predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući. Nakon toga uslijedila je kraća vožnja ulicama centralnog dijela glavnog američkog grada tokom koje su hiljade Amerikanaca sa oduševljenjem pozdravljale vrhovnog poglavara rimo-katoličke crkve. Podnevna molitva u katedrali St. Matthew, kojoj su prisustvovali američki biskupi, počela je sa nevelikim kašnjenem. Današnji oficijelni dio programa završen je misom u Nacionalnoj bazilici bezgrešnog začeća, tokom koje je papa Franjo kanonizirao, proglasio svecem Junipera Serru, franjevačkog svećenika iz 18. stoljeća.

Uz američkog predsjednika i prvu damu Sjedinjenih država kao domaćina, papu Franju je srdačnom dobrodošliconm pozravilo oko 15 hiljada uglednih zvanica okupljenih na južnom travnjaku iza Bijele kuće. U prvom dijelu papinog boravka u rezidenciji američkih predsjednika, dvojica lidera su u kraćim obraćanjima istakli značaj kojim zrači papina posjeta Sjedinjenim Državama.

"Vi nas podsjećate da u božijim očima naša mjera kao pojedinaca i kao zajednica nije određena bogatstvom i moći, nego time kako se odnosimo, kako i koliko držimo da siromašnih i marginiliziranih. Podsjećate nas da se moramo držati pravde, stajati protiv nejednakosti i osigurati da svakom humanom biću bude omogućeno i dozvoljeno da živi dostojanstveno jer svi mi smo stvoreni u božijem ozračju i liku" - rekao je, pored ostalog, predsjednik Obama.

Zahvalivši se na dobrodošlici i toplim riječima papa Franjo je izrazio uvjerenje da je tolerancija ključni cilj američke crkve i dodao:

"Američki katolici su posvećeni gradnji društva potpune tolerancije i zajedništva, punog ostvarivanja pojedinačnih prava i sloboda, zajednice koja odbacuje svaki oblik nepravde i diskrininacije."

Papa Franjo je takođe zahvalio što mu je pružena prilika da govori u najvišem američkom zakonodavnom tijelu i tom sutrašnjem činu rekao:

"Tokom moje posjete imaću čast da se obratim Kongresu, gdje ću, nadam se, kao brat vaše zemlje ponuditi riječi ohrabrenja onima koji vode i odlučuju političku budućnost u skladu sa principima na kojima su utemeljene Sjedinje Države."

Boravak pape Franje u Bijeloj kući nastavljen je kraćim razgovorom sa predsjednikom Obamom u Ovalnom uredu. Nakon tog susreta u četiri oka nije bilo izjava.

Nedugo zatim, na ulicama u centralnom dijelu Washingtona viđeno je ono karakteristično i za posjete pape Franje drugim državama i gradovima. Hiljade Amerikanaca bilo je duž ulica kojima se kretala kolona vozila sa papom u otvorenom automobilu.

Podnevna misa u prepunoj katedrali St. Metthew bila je susret pape Franje sa američkim biskupima pristiglim iz svih dijelova Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG