Linkovi

Da li predstoji utrka Trump - Clinton?


Utrka za nominaciju republikanskog predsjedničkog kandidata bi se mogla ubrzo konsolidirati u utrku dva čovjeka, biznismena Donalda Trumpa I senatora Teda Cruza. Kako izvještava Michael Bowman, dok je ishod još ipak daleko na republikanskoj strani, vodeća na demokratskoj strani, Hillary Clinton, I dalje vodi ispred svog jedinog protivnika senatora Bernija Sandersa.

Veoma sam ohrabren, jer ako se I dalje ujedinjujemo, onda ćemo dobiti ovu nominaciju, rekao je Ted Cruz.

On je u subotu, izvan svih očekivanja, pobijedio u saveznim državama Mainu I Kansasu, I završio na drugom mjestu odmah iza Trumpa u Louisiani I Kentuckiju.

Veoma sam sretan zbog toga. Hvala vam glasači u Louisiani I Kentuckyju, rekao je Trump.

Dok on I dalje ima vođstvo po broju delegata potrebnih za dobijanje republikanske nominacije, Cruz je smanjio to vođstvo odnijevši pobjedu u pet saveznih država prošle sedmice. Trump I republikanski senator Marco Rubio su se beskrajno sukobljavali na prošloj debati, što je omogućilo Cruzu da stoji po strani.

Molim vas da budete uz nas kao široka koalicija onih koji vjeruju u ustav, u slobodu, I koji žele izmijeniti ovu zemlju, rekao je Cruz.

I sam Trump je u subotu navečer priznao napredovanje Teda Cruza.

Jako bih volio da imam debatu samo sa Tedom. To bi bilo jako zabavno, kaže Trump.

Dok Cruz izlazi kao vjerovatno jedina glavna alternativa Trumpu među republikancima, bivša državna tajnica Hillary Clinton I dalje vodi u utrci za demokratsku nominaciju.

Udružimo se, uzdignimo se, krenimo zajedno, napravimo neku razliku I izgradimo budućnost, rekla je Clintonova.

Ona je do sada pobijedila na najvećem broju prijevremenih glasanja u saveznim državama koje su veće I imaju veći broj delegata. Ali Bernie Sanders insistira da utrka nije završena.

Dosta smo postigli u smanjivanju vođstva koje Hillary Clinton ima na državnom nivou, rekao je Sanders.

Ali republikanska utrka je ta koja se uvijek nalazi u vrhu vijesti. Lideri republikanske stranke nastoje zaustaviti Trumpa.

Ono što znam je da je Trump lažov, rekao je Mitt Romney.

Spektakl se ove sedmice nastavlja u trenucima dok se sutra preliminarno glasanje održava u još pet saveznih država.

XS
SM
MD
LG