Linkovi

Ryan oduševio republikanske delegate


Potpredsjednički kandidat Republikanske stranke Paul Ryan govori na konvenciji u Tampi, na Floridi
Potpredsjednički kandidat Republikanske stranke Paul Ryan govori na konvenciji u Tampi, na Floridi

Republikanski kandidat za potpredsjednika oštro kritikovao predsednika Obamu, obećavši preokret i rezultate

Potpredsjednički kandidat Republikanske stranke Pol Rajan ( Paul Ryan), u govoru u kojem je prihvatio partijsku nominaciju, obećao je preokret u Americi i kraj “izgovorima i praznoj priči”, uz oštre kritike na račun predsjednika Baraka Obame.

“Protekle četiri godine nije nedostajalo riječi u Bijeloj kući. Ono što međutim nedostaje je liderstvo u Bijeloj kući. Priča koju Obama priča, uvijek prebacujući krivicu na prethodnu administraciju, zastarijeva. Čovjek je preuzeo položaj prije gotovo četiri godine. Zar nije vrijeme da preuzme odogovornost?

U najznačajnijem govoru u svojoj političkoj karijeri, Rajan je poručio da vrijeme ističe za rješavanje fiskalnih problema zemlje, ali da Mit Romni i on to mogu da urade ukoliko pobijede u novembru.

"Nećemo izbjegavati teška pitanja-bićemo lideri. Nećemo provesti četiri godine prebacujući krivicu na druge-preuzećemo odgovornost. Posao koji nam predstoji biće težak. Taj period zahtijevaće najbolje napore svih nas, ali mi to možemo da uradimo. Zajedno, to možemo da uradimo”

Osim napada na Obamu, potpredsjednički kandidat najviše vremena je posvetio pitanjima kojima se do sada bavio, kao što su nacionalni dug, potrošnja, te reforma Medikera, zdravstvenog programa za starije Amerikance. U skladu sa sinoćnjim motom konvencije “Možemo da promijenimo”, obećao je rezultate.

“Prihvatam poziv svoje generacije da našoj djeci damo Ameriku koja je data nama, uz šanse za mlade i sigurnost za starije i znam da smo spremni. Naš kandidat je sigurno spreman. Cijeli život ga je pripremio za ovaj trenutak suočavanja sa ozbiljnim izazovima na ozbiljan način, bez izgovora i prazne priče. Nakon četiri godine lutanja, Americi je potreban preokret i čovjek za taj posao je Mit Romni."

Na konvenciji, na kojoj se spoljna politika do sinoć gotovo i nije pominjala, o američkoj ulozi u svijetu govorila je bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs, kojoj je to bio svojevrstan povratak na političku scenu. Za razliku od većine govornika, Rajs nije direktno napadala predsjednika Baraka Obama, već se odlučila za indirektnu kritiku administracije. U govoru, koji je više puta pozdravljen ovacijama, upozorila je da je svijet haotično i opasno mjesto kada “prijatelji i neprijatelji ne znaju jasno i nedvosmisleno kakav je američki stav o pitanjima od globalnog značaja.”

“Sjedinjene Države ne smiju da oklijevaju kada je riječ o liderskoj poziciji. Ne možete biti lider iz pozadine. Mit Romni i Pol Rajan razumiju tu realnost- da su dobrobit na domaćem tlu i liderstvo u inostranstvu neodvojivi. Oni znaju šta treba uraditi”, poručila je Rajs.

Takođe je upozorila da se Amerika suočava sa velikim izazovima i na unurašnjem i na međunarodnom planu, koji ugrožavaju njenu nadmoć.

“Američki ideal je danas stvarno ugrožen. Ne postoji zemlja, čak ni sve snažnija Kina, koja može da nam naškodi više od nas samih, ukoliko ne obavimo zadatke koji su pred nama ovdje na našem tlu.”

Na spoljnopolitička pitanja se u svom obraćanju usredsredio i republikanski predsjednički kandidat na izborima 2008, senator Džon Mekejn, kritikujući Obamine poteze na međunarodnom planu. Mekejn je, između ostalog, optužio aktuelnog predsjednika da je prepustio sirijski narod okrutnoj i nepravednoj borbi, da nije podržao ni demonstrante koji su pokušali da zbace represivni režim u Iranu, te da nije vjeran američkim principima. Takođe je ustvrdio da su Sjedinjene Države, od kada je Obama preuzeo položaj, izgubile kredibilitet među ključnim saveznicima.

“Ne možemo da priuštimo da navedemo naše prijatelje i saveznike, od Latinske Amerike do Azije, Evrope do Bliskog istoka, a naročito u Izraelu- naciji pod stalnom prijetnjom-da sumnjaju u američko liderstvo. Ne možemo da priuštimo da damo vladama u Rusiji i Kini pravo da odlučuju o tome kako ćemo braniti naše interese i razvoj naših principa u svijetu.”

Centralni događaj poslednjeg dana konvencije je govor republikanskog predsjedničkog kandidata Mita Romnija u kojem će prihvatiti partijsku nominaciju. Romnijevo obraćanje, a zatim i formalna nominacija predsjednika Obame na demokratskoj konvenciji naredne nedjelje u Šarlotu, označiće ulazak u završnicu neizvjesne predizborne trke za položaj u Bijeloj kući.
XS
SM
MD
LG