Linkovi

Mitt Romney i zvanično republikanski kandidat


Anne & Mitt Romney
Anne & Mitt Romney

Romney je nakon prebrojavanja delegatskih glasova, koje su uz gromoglasan aplauz prisutnih u areni “Tampa Bay Times Forum” uzvikivali predstavnici saveznih država, distrikta Kolumbije i američkih teritorija, obezbijedio ukupno 2061 glas, mnogo više od neophodnih 1144. Ubrzo nakon izbora Mitt Romneya, zvanično je odobrena i potpredsjednička kandidatura Paul Ryana.

Prvog, punog dana konvencije, američka javnost imala je priliku da čuje dugoočekivani govor Romneyeve supruge Anne, koja je pokušala da predstavi ličniju i emotivniju stranu republikanskog predsjedničkog kandidata. Anne Romney se obratila učesnicima konvencija nakon govora istaknutih republikanaca, među kojima su bili guvernerka Južne Karoline Nicky Haley i bivši kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju, konzervativac Rick Santorum.

U svom najznačajnijem političkom govoru pomenula je pitanja koja se smatraju Romnijevom slabijom stranom, poput podrške među ženama i ličnog bogastva, ohrabrivši javnost da stvarno upozna njenog supruga. Zatim je govorila o tome kako joj je suprug pomogao da izađe na kraj sa teškim bolestima, multipleks sklerozom i rakom dojke.

"Negdje sam pročitala da smo Mit i ja u braku iz bajke. U pričama koje sam ja čitala, nikada nije bilo dugih kišnih poslijepodneva u kući sa petoro dječaka koji istovremeno vrište. Niti je bilo poglavlja o multipleks sklerozi ili raku dojke. Brak iz bajke? Ne. Mit Romni i ja imamo stvaran brak.”, kazala je Anne Romney.

Svoj polusatni govor završila je obećanjem.

Ovaj čovjek neće doživjeti neuspjeh. Ovaj čovjek nas neće iznevjeriti. Odvešće nas na bolje mjesto, isto kao što me je odveo kući, bezbjedno, sa te igranke.”

Na kraju obraćanja, na bini joj se pridružio i Mitt Romney, uz ovacije prisutnih u areni. Glavni govor održao je guverner New Jerseya, Chris Christi koji je manje govorio o samom kandidatu, a više o budućnosti partije, fokusirajući se na glavne teme koje će republikanci istaći tokom kampanje.

Guverne Nju Džerzija Kris Kristi na bini arene "Tampa bej tajms forum"
Guverne Nju Džerzija Kris Kristi na bini arene "Tampa bej tajms forum"

“Ne znam za vas, ali ja ne želim da moja djeca i unuci u udžbenicima istorije čitaju o tome kako je bilo živjeti u američkom vijeku. Ne želim da njihovo jedino nasljeđe bude ogromna vlada koja je pretjeranim oporezivanjem, potrošnjom i pozajmljivanjem pretvorila veliki narod u građane druge klase. Želim da žive u drugom američkom vijeku”.

Raniji dio programa obilježili su oštri napadi na aktuenog predsjednika Baracka Obamu, uglavnom u pogledu ekonomske politike i nezaposlenosti. Predsjedavajući predstavničkog doma ocijenio je da su Obamini rezultati “površni kao i njegova retorika”, dok je predsjedavajući Republikanskog nacionalnog komiteta naglasio da “predsjednik nikada nije upravljao kompanijom. Nije čak ni nadgledao prodaju polovnih stvari, niti vidio kako izgleda štand za prodaju limunada”.

Napade na Obaminu ekonomsku politiku pokušali su da ublaže zvaničnici Demokratske stranke koji su se takođe okupili u Tampi. Guverner Marylanda Martin O Maley kazao je novinarima da bi, na nacionalnom nivou, Romnijeve mjere predstavljale katastrofu za američku srednju klasu.

Delegati na republikanskoj konvenciji odobrili su i partijsku platformu, koja predviđa poreske olakšice za oživljavanje ekonomije, ukidanje Obaminog zakona o reformi zdravstvene zaštite, ustavnu zabranu abortusa u svim slučajevima, zabranu istopolnih brakova, te oštru imigracionu politiku.

A da ne bi sve prošlo bez kontroverze pobrinuo se Romnijev rival, kongresmen iz Teksasa Ron Paul, čije su pristalice glasno protestovale što njihov kandidat nije uključen u agendu konvencije. Takođe su gromoglasno pozdravljale kada je Paul tokom procesa nominacije predsjedničkog kandidata dobijao delegatske glasove, što je izazivalo veliko negodovanje ostalih delegata. Organizatori su na kraju odlučili da se ne pominju glasovi podrške Ron Paulu.

XS
SM
MD
LG