Linkovi

SAD: Clintonovi ponovo na sceni i na cijeni


Popularnost Billa i Hillary Clinton je i dalje velika i mogu značajno pomoći kandidatima Demokratske stranke u tokom predstojećih predizbornih kampanja.

Ova godina je godina izbora za Kongres Sjedinjenih Američkih Država. Početkom novembra Amerikanci sa pravom glasa biraće jednu trećinu senatora i zastupnike Zastupničkog doma. Sve do izbora birači će biti u prilici da u mnogim prilikama vide bivšeg predsjednika Billa Clintona i njegovu suprugu, bivšu američku državnu tajnicu Hillary Clinton. Njihova popularnost je i dalje velika i mogu značajno pomoći kandidatima Demokratske stranke u tokom predizbornih kampanja. Istovremeno, ta česta pojavljivanja sigurno je da će uveliko koristiti i gospođi Clinton ako odluči da se kandidira za predsjedničke izbore 2016. godine.
Bill Clinton je, primjera radi, prije nekoliko dana govorio na skupu podrške, odnosno kampanje u korist kandidatkinje Demokratske stranke koja bi u Senatu predstavljala saveznu državu Kentucky:

"Biće vrlo značajno ko će pobijeti. Alison Lundergan Grimes bi trebalo da pobijedi i pobijediće uz vašu podršku"- bila je jedna od poruka gospodina Clintona

Bivši predsjednik je vrlo omiljen i Demokrati žele iskoristiti tu popularnost. Jedan od načina je i video-poruka u kojoj on „reklamira“ stranačke vrijednosti :

"Rušenje barijera i širenje mogućnosti oduvijek su karakteristika naše nacije i jedan od temelja na kojima se zasniva politička i demoktraska filozofija Demokratske stranke."

Podrška Billa Clintona će, izvan svake sumnje, biti izuzetno značajna ukoliko njegova supruga Hillary odluči da se kandidira za predsjedničke izbore 2016. godine. Ona tiho i nenametljivo povećava prisustvo u javnosti, nedavno i na jednom javnom skupu u New Yorku kada je, pored ostalog, istakla.

"Jedan od najboljih savjeta koji sam čula su riječi Eleanor Roosevelt izrečene 1920. godine. Ona je tada rekla da bi žene u politici trebalo da imaju kožu kao nosorog. Mislim da u tome ima mnogo istine."

Clintonova za sada prednjači u anketama o mogućim kandidatima za narednog predsjednika SAD i njena kandidatura mogla bi snažno pokrenuti Amerikanke, ne samo članice Demokratske stranke, smatra analitičar Stephen Hess:

"Ono što bi trebalo biti posebno kada je u pitanju Hillary Clinton, a za to već ima primjera u svijetu, je mogućnost da bude prva žena na čelu Sjedinjenih Država. Mislim da bi u izvjesnoj mjeri to mogao biti faktor njene prednosti, faktor koji može mobilizirati Amerikanke koje, inače, čine više od polovine američke populacije."

Predsjednički izbori su tek za dvije i po godine što je u politici dug vremenski period, podsjeća analitičar Hess i dodaje:

"Toliko toga može se desiti i ja sam siguran da je među Demokratama podosta dilema i rezervi zbog kojih njihov kandidat neće biti tako brzo poznat."

Za sada bez izrazitijeg kandidata među Republikancima, Hillary Clinton bi mogla biti snažna opcija Demokrata, priznaje politički strateg Republikanske stranke Ron Bonjean:

"Mi, Republikanci, trebaćemo harizmatičnu, pametnu, pronicljivu ličnost i biće vrlo interesantno pratiti ko će izbiti u vrh."

Birači će vjerojatno željeti promjene nakon dva predsjednička mandata Baracka Obame i to, po ocjeni analitičara Stuarta Rothenberga, predstavlja veliki izazov:

"Naredni predsjednički kandidat Demokrata, ko god da to bude, moraće, ona ili on, voditi drugačije profiliranu vrstu izborne kampanje."

Hillary Clinton će, kako se očekuje krajem godine, odlučiti da li će se kandidirati za naredne predsjedničke izbore. Do tada će i ona i njen suprug, biti često viđani govornici na skupovima pristalica Demokrata i na drugim javnim događanjima.
SAD: Clintonovi ponovo na sceni i na cijeni
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
XS
SM
MD
LG