Linkovi

SAD: Kako bi mogla izgledati predsjednička utrka 2016?


Sada, nakon što su prošli kongresni izbori sredinom predsjedničkog mandata, potencijalni predsjednički kandidati iz obje vodeće stranke bi, kako se očekuje, u narednih nekoliko mjeseci trebali objelodaniti svoje namjere kada su u pitanju izbori 2016. Naš novinar Jim Malone izvještava da nema nedostatka potencijalnih kandidata, uključujući bivšu državnu tajnicu, kao I brojne republikance.

Za bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton čini se da su vrata širom otvorena za predsjedničku kandidaturu. Tokom govora na univerzitetu Georgetown, ona se međutim nije fokusirala na politiku, već na osnaženje žena u rješavanju sukoba.

Znamo da kada žene sudjeluju u mirovnom procesu, onda u prvi red dolaze često zanemarena pitanja, a to su ljudska prava, pojedinačna pravda, nacionalno pomirenje I ekonomski oporavak, rekla je Hillary Clinton.

Na republikanskoj strani, senator iz Teksasa Ted Cruz je jedan od nekoliko potencijalnih kandidata koji će se vjerovatno kandidirati u utrci 2016. On je najomiljenijij kandidat za konzervativni pokret čajanke, a također se ističe I kao stalni kritičar vanjske politike koju vodi predsjednik Obama.

Ono što smo vidjeli u posljednjih 6 godina je opadanje američkog liderstva u svijetu. I to je stvorilo vakum u kojeg su kročile zemlje kao što je Rusija, Kina, Iran. I to sve nije svijet učinilo sigurnijim, rekao je Ted Cruz.

Osim njega, bivši guverner Floride Jeb Bush, guverner savezne države New Jersey Chris Christie, te senator iz Kentuckija Rand Paul, mogli bi biti dio velike grupe republikanskih predsjedničkih kandidata, smatra analitičar John Fortier.

Republikanci će imati veliki izbor kandidata I predstavnike različitih ogranaka stranke, te je malo nejasno ko bi iz takve raznolike utrke mnogobrojnih kandidata mogao isplivati kao glavni kandidat. Na demokratskoj strani međutim tu je jasan favorit, a to je Hillary Clinton, kaže John Fortier.

Ljuti suparnici tokom preliminarnih izbora demokratske stranke 2008, Clintonova je mnoge iznenadila prihvativši ponudu Baracka Obame da bude državna tajnica. Ali ona bi se sada možda morala distancirati od predsjednika s obzirom na njegovu nepopularnost, kaže Fortier.

Ona to već na neki način I radi I već pomalo kritizira predsjedničku vanjsku politiku. Mislim da će to morati uraditi. Ona će se također morati boriti sa drugim demokratskim kandidatima kao što je to radila I 2008, kaže Fortier.

Ali distancirati se od predsjednika neće biti lako, kaže republikanski strateg Whit Ayres.

Za nju će biti ogroman izazov obrazložiti razloge zašto bi baš ona bila najbolji kandidat koji bi naslijedio nepopularnog predsjednika treći mandat za redom za istu stranku, kaže Whit Ayres.

Republikanci se nadaju da će iskorititi svoju pobjedu u ovogodišnjim kongresnim izborima kako bi podstakli veće nade za pobjedu u 2016, kaže Ayres.

Republikanska stranka je od Bijele kuće udaljena za samo jednog kandidata I jedne izbore, kaže Ayres.

Pristalice Hillary Clinton kažu da bi do njene objave o mogućoj kandidaturi moglo doći možda već u februaru.

XS
SM
MD
LG