Linkovi

SAD: Slijedi dinamična i neizvjesna politička godina


Bez ikakve dileme, politički najznačajniji biće izbori u novembru na kojima će biti birani svi zastupnici za Zastupnički dom i jedna trećina senatora.

Ova, 2014. godina biće uzbudljiva politička godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Predsjednik Obama istaći će svoje političke prioritete u govoru o stanju nacije 28. Januara, a ostvarivanje tih prioriteta podrazumijevaće podršku i saglasnost u Kongresu, posebno u Zastupničkom domu u kojem Republikanci imaju većinu. Upravo zbog toga mnogi politički prioriteti Demokrata i Republikanaca, Bijele kuće i Kongresa teško su i mukotrpno usaglašavani prošle godine ili odgođeni za ovu. Neće izostati nova mukotrpna i u krajnji ishod neizvjesna usaglašavanja.

Ipak i bez ikakve dileme, politički najznačajniji biće izbori u novembru na kojima će biti birani svi zastupnici za Zastupnički dom i jedna trećina senatora. Ishod tih izbora izuzetno je značajan ostvarivanje prioriteta predsjednika Obame u preostalom dijelu drugog predsjedničkog mandata i političkih ciljeva obje stranke u periodu do narednih predsjedničkih izbora.

U januaru prošle godine, na početku drugog mandata, predsjednik Obama je prilikom tadašnjeg govora o stanju nacije toplo pozdravljen u američkom Kongresu.

"Ostvarili smo veliki napredak" - bila je jedna od ocjena iz tog govora.

Mjeseci koji su slijedili pokazali su da je 2013. godina za predsjednika Obamu bila teška, prvenstveno zbog trnovitog početka primjene zakona o zdravstvenom osiguranju, njegovog političkog prioriteta iz prvog mandata. Gospodin Obama se nada da će ove godine politički fokus usmjeriti na duboki procjep između vrlo bogatih i srednje klase:

"Kratko rečeno, mi moramo osigurati da svi budu obuhvaćeni ekonomskim oporavkom i moramo mnogo toga uraditi na tom frontu."

Republikanci će i tokom ove godine nastaviti oponirati intencijama Bijele kuće, kaže strategist te stranke Ron Bonjean, i dodaje:

"To je zakon o zdravstvenom osiguranju, prije svega zbog propusta i traljavosti Obamine administracije u praktičnoj primjeni tog zakona."

Smanjivanje rasta izdvajanja za socijalne programe takođe je prioritet Republikanaca, ističe predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner:

"Predsjednik i Demokrati odbijaju diskusiju o promjenama tih programa ukoliko Republikanci ne pristanu na povećanje poreza. A mi nećemo dati glas za rast poreza."

Sigurno je da će predsjednik Obama isticati ohrabrujuće znake američkog ekonomskog oporavka, kaže analitičar Thomas Mann, i dodaje:

"Kakvi god da budu ekonomski rast, zapošljavanje, plate i satnice.... ostaju ekonomska nejednakost i pitanje dvije Amerike, bogate i siromašne.“

Tokom drugog mandata američki predsjednici su često imali teškoća da ostvare političke prioritete, podsjeća analitičar John Fortier:

"Obično je njihova popularnost padala. Često su se suočavali sa Kongresom u kojem je, u cjelini ili djelimično, druga stranka imala većinu i nisu mogli ostvarivati političke agende kao što su to mogli tokom prvog mandata."

Međustranačka politička borba do novembarskih izbora za Kongres dominiraće ovom godinom, dodaje John Fortier:

"Dosadašnja iskustva pokazuju da su izbori za Kongres nepovoljni po stranku iz koje je predsjednik. Novembar će dati odgvor na pitanje mogu li Republikanci dobiti dovoljno glasova da imaju većinu i u Senatu."

Tada će biti birano svih 435 članova Zastupničkog doma, u kojem su sada Republikanci u izrazitoj većini, i jedna trećina od stotinu članova Senata u kojem Demokrati imaju neznatnu većinu, ali dovoljnu da mogu kontrolirati taj dom.
SAD: Slijedi dinamična i neizvjesna politička godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
XS
SM
MD
LG