Linkovi

Održani izbori za guvernere i gradonačelnike u nekoliko saveznih država


Glasači diljem Sjedinjenih Država su sinoć glasali na izborima koji mogu imati definitivnog utjecaja na kongresne izbore slijedeće godine, kao i na predsjedničku utrku 2016. godine.

U saveznoj državi New Jersey, republikanski guverner Chris Christie je s lakoćom odnio pobjedu i tako dobio drugi guvernerski mandat pobijedivši demokratskog protivnika , državnu senatoricu Barbaru Buono.Gospodin Christie se smatra i vodećim natjecateljem za republikansku predsjedničku nominaciju 2016. godine, posebno nakon što je ugostio predsjednika Obamu u New Jerseyu nakon što je ta savezna država bila devastirana uraganom Sandy prošle godine.

Christie je sinoć rekao svojim pristalicama da njegova pobjeda treba služiti kao dobra lekcija zakonodavcima u Washingtonu.

"Znam da večeras Amerika koja je klonula duhom , ljuta na nefunkcionalnu vladu u Washingtonu, prati dogadjanja u New Jerseyu i pita se: Da li se ovo stvarno dogadja? Zar su se ljudi ujedinili? Da li to stvarno crnci i hispanici, oni iz predgradja i oni iz grada, farmeri i učitelji - da li oni stvarno govore jednim glasom? Evo odgovora za sve one koji večeras gledaju : mojoj vladi će biti prvi zadatak da se posao obavi. I sve dok sam ja guverner, taj će se posao uvijek, uvijek, završavati., bile su riječi guvernera Christie-ja.

Utrka za guvernera je održana i u saveznoj državi Virginiji, gdje je demokrata Terry McAuliffe s malom razlikom pobijedio republikanca Kena Cuccinellija, omiljenog u ultrakonzervativnom pokretu Čajanka, i oštrog protivnika kontroverznog zakona predsjednika Obame o zdravstvenoj zaštiti.

Demokratski strateg Tad Devine kaže da je odbijanje glasača -pristalica Čajanke, da se nadje kompromis , vjerovatno odvuklo većinu glasača ka demokrati Terry McAuliffeu:

"Pristalice Čajanke su stajališta: Mi nećemo kompromis, čak ako to znači i i da država ne može plaćati račune, čak ako to znači i onemogućiti rad vlade - nećemo kompromisa.A sada je ta stvarnost pokreta Čajanka dovela da se izabere neko ko će raditi na kompromisu, ko će se nositi s ekonomijom., kaže Tad Devine.

Republikanski strateg Ford O'Connell dodaje da kruta pozicija Čajanke dovodi u opasnost da republikanci izgube utjecaj i podršku, ukoliko ne prevazidju puku politiku protivljenja.

"2014 će biti presudna za političku struju Čajanka, pogotovo kada su u pitanju problemi koji su na umu prosječnog Amerikanca: posao, dugovi, Obamacare. Ako u Čajanci ne žele da ih potpuno nestane, oni moraju pripremiti neku dugotrajnu strategiju. Što znači da moraju naći načina da pobjedjuju na izborima, da vode dobru vladu, umjesto da samo gledaju kako će se riješiti u republikanskoj stranci onih koji, prema njihovom mišljenju, nisu dovoljno radikalni., govori O Connell.

Glasači u nekoliko drugih velikih gradova, medju njima New York, Atlanta, Boston, Detroit , Houston i Miami su birali gradonačelnike.

Američki politički stručnjaci analiziraju rezultate jučerašnjih izbora kako bi pokušali predvidjeti rezultat kongresnih izbora slijedeće godine, kada će se održati utrke za svih 435 mjesta u Zastupničkom domu , i jednu trećinu od 100 senatskih mjesta.
XS
SM
MD
LG