Linkovi

SAD : Ubijena još tri policajca


 Gavin Long, ubica policajaca u Baton Rouge-u
Gavin Long, ubica policajaca u Baton Rouge-u

"Bez obzira na motive, smrt tri hrabra policajca podcrtava opasnost sa kojima se policajci širom zemlje suočavaju svaki dan."

Bivši američki marinac identificiran je kao ubica trojice policajaca u Baton Rouge-u na Floridi. Prilikom ubičinog napada na policajce ranjena su tri druga policajca. Nakon nedavnog ubistva petorice policajaca u Dalasu, Texas, to je drugi tragičan slučaj napada na policajce. Prema informacijama vojnih zvaničnika napadač na policajce bio je Gavin Eugene Long iz Kansas City-a. Napad je izvršio na svoj 29. rođendan. Kao marinac u američkim oružanim snagam služio je od 2005. do 2010. godine, a u Iraku je bio raspoređen 2008. i 2009. godine.

Gavin Long ubijen je u razmjeni vatre sa policajcima nakon što je ubio policajce Montrela Jakson, Matthew Geralda i Brada Garafolu. Jedan od plicajaca koje je ubica ranio je u, po život, kričnom stanju, a povrede dvojice drugih nisu opasne po život. O mogućim motivima napada na policajce do sada ništa nije saopšteno.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je u obraćanju, prenesenom na svim glavnim američkim televizijskim kanalima, osudio ubistvo, rekao da se takvi napadi dešavaju suviše često, i istakao:

"Bez obzira na motive, smrt tri hrabra policajca podcrtava opasnost sa kojima se policajci širom zemlje suočavaju svaki dan. Mi, ka nacija, moramo biti glasni i jasno reći da ništa, ništa ne opravdava i ne može opravdati nasilje prema onima koji poštuju i bore se za provedbu zakona. Napadi na policajce su napadi na sve nas, napadi na vladavinu zakona koji našu zajednicu čine mogućom."

Da podsjetimo, u Baton Rouge-u dvojica policajaca, bijelaca ubila su prije desetak dana Altona Sterlinga, crnca. To ubistvo djelimično je snimljeno mobilnim telefonom, snimak se vrlo brzo našao na online stranicama društvenih medija, slijedili su višednevni intenzivni protesti... Dan nakon ubistva Altona Sterlinga, u Minnesoti su policajci ubili još jednog crnca prilikom saobraćajne kontrole, a onda je dobro naoružani napadač ubio pet policajaca u Dallasu.

Oboje predsjedničkih kadidata, Hillary Clinton, Demokrata i Donald Trump, Republikanac, u saopštenjima objavljenim na njihovim Twitter stranicama, istakli su da za napade na policajce koji svakodnevno rizikuju vlastiti život nema nikakvog opravdanja. Uz riječi saučešća porodicama ubijenih policajaca, Donald Trump je u saopštenju putem Twittera istakao da su napadi posljedica nedostatka čvrstog liderstva u Sjedinjenim Državama.

SAD : Ubijena još tri policajca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG