Linkovi

SAD: Prosvjedima se poziva na reformu policije i kraj rasnom profiliranju


Obamina administracija je uspostavila federalnu grupu za usavršavanje policijske politike, koja uključuje I upotrebu sile prilikom hapšenja osumnjičenih. Ovakav razvoj događaja dolazi kao odgovor na prosvjede širom zemlje kojima se poziva na reformu policije nakon ubistva nenaoružanog tinejdžera crnca Michaela Browna kojeg je u augustu u Fergusonu u Missouriju ubio policajac bijelac Darren Wilson.

Prosvjedima se poziva na okončanje rasnog profiliranja I pretjerane upotrebe sile od strane policije, osobito protiv afro američke zajednice. Prosvjednici u Washingtonu su doveli do gužvi u saobraćaju kada su legli na jednu cestu tokom jutarnje špice.

Sve se mora zaustaviti sve dok ljudi ne shvate da su životi važni. Ne samo životi crnaca, nego svih ljudi, kaže jedan od prosvjednika.

Ubistvo nenaoružanog tinejdžera Michaela Browna kojeg je u augustu ubio policajac bijelac Darren Wilson je rasplamsalo rasne napetosti I ponovo dovelo do zabrinutosti zbog upotrebe sile od strane policije protiv Afro Amerikanaca. Wilson je rekao da se pribojavao za vlastiti život kada je Brown pokušao od njega uzeti pištolj. Ali velika porota u Missouriju je odbila da podigne optužnicu na osnovu kriminalnih optužbi. Predsjednik Obama, koji se sastao sa liderima Afro Amerikanaca je obećao da će izvršiti pritisak za provođenje reformi u gradskim policijskim odjelima u kojima se bilježi visoka stopa policijske pucnjave u koju su umiješani Afro Amerikanci.

Frustracije koje vidimo nisu samo vezane za jedan incident. One imaju duboke korjene u mnogim zajednicama sa ljudima druge boje kože koji osjećaju da se naši zakoni ne provode uvijek uniformno ili pravedno, rekao je predsjednik Obama.

Ove godine je zabilježeno nekoliko slučajeva visokog profila koji su se pretvorili u smrtonosne sukobe između policije I Afro Amerikanaca. U julu je 43 godišnji Eric Garner umro od srčanog napada nakon što ga je jedan njujorški policajac sa leđa rukom uhvatio za vrat, što je tehnika koja je zabranjena, kako bi ga uhapsio zbog navodne ilegalne prodaje cigareta. Taj incident je doveo do ekstenzivnog programa ponovnog treniranja njujorških policajaca sa fokusom na dozvoljenu količinu sile koja se može koristiti prilikom hapšenja osumnjičenih.

U novembru je u Clevelandu u Ohiou jedan policajac ubio 12-godišnjeg dječaka crnca koji je nosio zračnu pušku bez metaka. Do pucnjave je došlo manje od dvije sekunde nakon što se policija zaustavila kod dječaka. Do sada protiv policajca nije podignuta nikakva optužnica. Lideri za građanska prava kao Al Sharpton se žale protiv agresivnog stava policije prema mladim Afro Amerikancima I drugim manjinama.

Ono čega se bojim je da neće biti podignute nikakve optužnice protiv policajaca zbog ubistva nenaoružanih osoba. Toliko smo zaokupljeni promoviranjem reakcije na nepravdu da ne sami ne reagiramo na nepravdu.

Američko ministarstvo pravde provodi istragu o policijskom odjelu u Fergusonu I još nekoliko gradova kako bi utvrdili da li postoji praksa po kojoj policajci koriste pretjeranu silu ili rasno profiliranje.

XS
SM
MD
LG