Linkovi

SAD: Kamere za neutralan dokaz


"Ako se snimcima kamera može pokazati i dokazati šta se zaista desilo, ja sam za."

Male kamere, pričvršćene na glavu ili tijelo, odnedavno su dio opreme većeg broja policajaca na području Washingtona i Njujorka. Te kamere dio su programa čija je osnovna intencija dvojaka - smanjiti često korištenje pretjerane ili neopravdane sile policajaca i dokumentirati kofliktne situacije u kojima se nađu građani i policajci. Treba reći da policajci na spomenutim područjima nisu prvi čiji su sastavni dio opreme kamere. Njima su opremljeni policajci, doduše ne svi, u preko hiljadu policijskih stanica.

Alfie Acol je jedan od 32 policajca policijske stanice u Laurelu, nevelikom gradu nedaleko od Washingtona, opremljen kamerom. Takođe i Zachary Barry koji kameru kaže:

"Nosim je pričvršćenu za naočale. Tokom noći koristim traku oko glave koja drži kameru tako da i danju i noću mogu sve snimiti."

Policijska stanica u Laurelu je prva na području Washingtona koja se odlučila na korištenje mobilnih mini-kamera. Šef stanice Richard McLaughlin ističe:

"To nije samo u interesu policije, to je i u interesu javnosti. I jedne i drugi moraju se odgovornije ponašati."

Dvogodišnje iskustvo korištenja kamera je pozitivno, dodaje gospodin McLaughlin:

"Broj slučajeva nasilnog reagiranja policajaca je smanjen. Smanjen i broj žalbi na njihovo ponašanje. Video snimak je očigledan, nesumnjiv dokaz i za policiju i za građane, pojedince i za najširu javnost."

Kontroverzni fatalni incident u kojem je u Fergusonu, savezna država Missouri, u avgustu Darren Wilson, policajac bijelac ubio Michaela Browna, tinejdžera crnca, bio je povod za višednevne prosvjede i sukobe policije i građana. Građani su tražili da im se saopšti šta se tačno dogodilo tokom incidenta koji je okončan smrću Michaela Browna. Da je policajac Darren Wilson na glavi ili gornjem dijelu tijela imao kameru to što se tačno desilo bilo bi mnogo lakše utvrditi. Sada i veći broj policajaca Fergusona nosi kamere.

Građani upitani šta misle o toj novini, kažu:

"Ako se snimcima kamera može pokazati i dokazati šta se zaista desilo, ja sam za."

"Mislim da su kamere dobra stvar. Mislim da je to zaštita i za policajce i za građane."

"Često pomislim da je udar na privatnost"

Obaveza je policajaca da građanima kažu da u spornim situacijama na javnim mjestima bivaju snimani. Njihova je obaveza da unutar kuća, stanova i poslovnih prostora traže dozvolu da uključe kamere i snimaju.

Jedan od policajaca u Indianapolisu, gdje se također testiraju kamere kao dio policijske opreme, kaže:

"Kada građanin podnese tužbu protiv policajca, ako nema videosnimka, to je njegova riječ protiv policajčeve. Sada imamo neutralan dokaz onoga što se desi."

Da li su kamere, kao sastavni dio opreme američkih policajaca, način da se u svim spornim situacijama osigura taj neutralan dokaz, potreban i građanima i policajcima, pokazaće dalja iskustva njihove upotrebe.

SAD: Kamere za neutralan dokaz
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG