Linkovi

Vojna vježba američkih i poljskih vojnika u svjetlu krize u Ukrajini


Oko 600 vojnika iz Sjedinjenih Država je poslano u Poljsku i baltičke zemlje kako bi se smanjile napetosti u toj oblasti nakon krize na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Oko 600 vojnika iz Sjedinjenih Država su poslati u Poljsku i baltičke zemlje kako bi se smanjile napetosti u toj oblasti nakon krize na Krimu i u istočnoj Ukrajini. Novinar Glasa Amerike, Jerome Sokolovsky je posjetio poljsko-američke vježbe na sjeverozapadu Poljske.

Američke vojne snage upadaju u jednu napuštenu zgradu, zajedno sa elitnim poljskim vojnim snagama. Oko 2 i po hiljade poljskih vojnika su služili u Iraku i Afganistanu, a oni koji su prisustvovali ovoj vježbi imaju dosta borbenog iskustva sa Amerikancima.

Naša operativna pravila su praktično ista, te znamo kako da sarađujemo, da ispunimo zadatke i da obavimo sve što nam nadređeni narede, kaže kapetan u poljskoj vojsci Marcin Wilga.

Nakon što su osigurali zgradu i okolinu, snajperisti nadgledaju šumu.
Mediji su bili pozvani da snime vojnu vježbu s obzirom na sve veću zabrinutost u Poljskoj povodom dešavanja u susjednoj Ukrajini. Swidwin je najveći grad u toj oblasti, a njegov idilični izgled skriva duboko nespokojstvo u vezi sa namjerama Rusije.

Učenica srednje škole Paulina Kielboska želi da Poljska ostane post-komunistička demokracija kakva je i bila od kada se ona rodila.

Da, plašim se, ali se nadam se da će sve biti u redu, kaže ona.

Oni sa dužim pamćenjem, poput Stanislawa Piotrowitza i njegovih prijatelja, ne vjeruju da Rusija želi rat, ali im takođe ne smetaju američki vojnici u njihovoj zemlji.

Mogu da ostanu i duže dok ne budemo sigurni da je sve u redu, kaže on.

Poligon za trening je vrlo blizu ovog sjevernog poljskog grada, ali je i dalje znatno bliže Njemačkoj nego ruskoj granici. Poljska je od NATO-a tražila dvije brigade, odnosno 5 hiljada vojnika. Svako dalje razmještanje snaga ne bi trebalo da pogorša krizu, smatra Michael O’Henlon iz Instituta Brookings u Washingtonu.

Mislim da moramo jasno da stavimo do znanja da broj vojnika koji su stacionirani u toj oblasti, mora da bude umjeren i da imaju laku borbenu opremu, kaže Michael O Hanlon.

Mnogi Poljaci vjeruju da je slanje svojih vojnika najmanje što Amerika može da uradi za njih imajući u vidu da su poljski vojnici učestvovali u ratovima u Iraku i Afganistanu.
Oko 600 vojnika iz SAD poslano u Poljsku i baltičke zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
XS
SM
MD
LG