Linkovi

Kako bi mogla izgledati izborna utrka 2016?


Republikanci se spremaju preuzeti kontrolu kongresa u januaru, nakon velikih pobjeda na izborima sredinom predsjedničkog mandata. Demokrate su izgubile većinu u senatu i moraju se sada prilagoditi činjenici da će biti manjina u oba doma kongresa. Obje stranke sada očekuju sljedeće izbore 2016 kada će Amerikanci birati i novi kongres i novog predsjednika.

Dok se republikanci spremaju preuzeti oba doma kongresa, obje stranke sada razmatraju posljedice tek održanih izbora i gledaju kakve lekcije mogu izvući za sljedeće izbore 2016. Republikanske pobjede u kongresu bi mogle otvoriti vrata za ponovni ulazak u Bijelu kuću za dvije godine, kaže repulikanski strateg Whit Ayres.

Imali smo bolje kandidate, one koji su mogli ujediniti republikansku koaliciju i to će biti u igri 2016.

Republikanci više nemaju nedostatak potencijalnih predsjedničkih kandidata, od bivšeg guvernera Floride Jeba Busha, guvernera New Jerseya Chrisa Christija, i senatora iz Teksasa Teda Cruza. Ali, još uvijek nema jasnog najjačeg kandidata, smatra gospodin Ayres.

Demokrate se suočavaju sa drugačijim izazovom pred 2016. Bivša državna tajnica Hillary Clinton je jasno najjači kandidat za 2016, ukoliko se odluči kandidirati. Ali stranka mora pronaći ekonomsku poruku koja će doprinijeti mogućoj pobjedi, smatra demokratski strateg Celina Lake.

Kao demokrate, prva stvar koju moramo uraditi je iznijeti ekonomski plan i agendu za budućnost kako bi se osiguralo da svako u ovoj zemlji može imati prosperitet za sebe i djecu.

Kako bi Clintonova bila uspješna, ona će se, smatraju analitičari, donekle morati distancirati od predsjednika Obame, koji se pokazao nepopularnim na ovogodišnjim izborima sredinom predsjedničkog mandata.

Mislim da mnogi ljudi sada zaključuju, sa pravom ili ne, da je Obama, iako je predstavljao promjenu, nije imao toliko iskustva koje je potrebno da se odrade stvari. Niko ne dovodi u pitanje kvalifikacije i iskustvo Hillary Clinton.

Iako je favorit, Clintonova će se vjerovatno suočiti i sa nekim demokratskim protivnicima, kaže analitičar John Fortier.

Biće je teško poraziti, čak i ako joj se neko suprotstavi. Mislim da će joj postaviti izazove i dati argumente iz ljevice da je isuviše oštra u vanjskoj politici.

Ali demokrate možda potcjenjuju koliko će teško biti zadržati Bijelu kuću nakon predsjednika Obame, kaže republikanac Whit Ayres.

Mogu vam odmah reći da je izuzetno teško za jednu stranku da pobijedi na predsjedničkim izborima tri puta za redom. Ako prosuđujemo na osnovu istorije, to nije vjerovatno da se može desiti.

Posljednji put kada se to desilo je bilo 1988 kada je tadašnji potpredsjednik George W. Bush izabran za nasljednika predsjednika Ronalda Reagana nakon njegova dva mandata.

XS
SM
MD
LG