Linkovi

Afganistan: Pentagon vodi istragu o napadu na bolnicu u Kunduzu


Zgrada bolnice Ljekara bez branica u Kunduzu u plamenu
Zgrada bolnice Ljekara bez branica u Kunduzu u plamenu

Ljekari bez granica zahtijevaju provođenje neovisne međunarodne istrage o napadu u kojem je poginulo 12 medicinara i 10 pacijenata.

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Ash Carter najavio je punu i transparentnu istragu u zračnom napadu na bolnicu koju su u Kunduzu u Afganistanu vodili doktori međunarodne humanitarne organizacije Ljekari bez granica. Napad u kojem su poginule najmanje 22 osobe izazvao je oštre osude i zgražanje mnogih međunarodnih humanitarnih organizacija i asocijacja. Američki ministar odbrane je za informacije koje su saopštavane u prethodna dva dana rekao da su "krajnje konfuzne i komplicirane" i istakao da će Pentagon utvrditi sve bitne činjenice. Takođe je naredio američkim snagama da osiguraju svu potrebnu medicinsku pomoć na području Kunduza.

I general John Campbell, zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu, danas je na konferenciji za novinare, održanoj u Pentagonu, potvrdio da je u toku puna i svestrana istraga o okolnostima koje su dovele do napada na bolnicu Ljekara bez granica. Na osnovu novoprikupljenih informacija i činjenica general Campbell je istakao da do udara iz zraka u subotu, 3. oktobra, nije došlo prema prvobitno saopštenim okolnostima:

"Saznali smo do sada da su afganistanske snage sigurnosti, pod vatrom sa neprijateljskih pozicija, tražile zračnu podršku američkih snaga. U prvim, početnim informacijama, rečeno je da su američke snage bile napadane i da su zračni udari su zatraženi radi njih. Kao što je već saopšteno, i ja sam naredio provođene pune istrage, a takođe i afganistanski zvaničnici. Želim da ta istraga teče svojim tokom. Nisam suspednirao i neću suspendirati dalju obuku i podršku afganistanskim snagama sigurnosti i Afganistancima."

Predstavnici Ljekara bez granica zahtijevaju provođenje neovisne međunarodne istrage o polusatnim zračnim udarima u kojima je poginulo 12 medicinskih radnika i 10 pacijenata. Doktor Bart Janssens, operativni direktor Ljekara bez granica ističe:

"Ta bolnica postojala je četiri godine. To je velika bolnica, sa pratećim objektima, na prostoru većem od nogometnog igrališta. U više navrata smo kroz GPS, sistem globalnog pozicioniranja, dali tačne koordinate lokacije i upozoravali sve zaraćene strane na postojanje i rad te bolnice. Zaista nismo u stanju razumjeti i ne možemo prihvatiti tvrdnje i objašnjenja da se, jednostavnio rečeno, radi o kolateraloj šteti, davana u prvim reakcijama na traj tragičan incident."

Direktor misije Međunarodnog crvenog križa u Afganistanu Jean-Nicolas Marti smatra neprihvatljivim razloge kojima se opravdava bombardiranje bolnice i dodaje:

"Po međunarodnom humanitarnom pravu bolnica, ukoliko se za neke ljude koji su se nalazili na bolničkom prostoru sumnja da su i nešto drugo, nije legitimna ratna ili vojna meta. Postoje principi međunarodnog humanitarnog prava koje bi uvijek trebalo poštovati. Jedan od tih principa je proporcionalnost i ako analiziramo što je posljedica zračnog napada onda taj princip nikako nije poštovan."

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama izrazio je duboko saučešće i Ljekarima bez granica i porodicama ubijenih medicinara i civila u, kako je rekao, tom tragičnom incidentu.

U međuvremenu, afganistanke snage sigurnosti povratile su kontrolu nad Kunduzom, nakon višednevnih intenzivnih bobri sa talibanskim borcima.

General Dawlat Waziri, glasnogovornik afganistanskog Ministartva odbrane na danas održanoj press-konferenciji je rekao:

"Grad je pod našom kontrolom. Dijelovi na kojima su se talibanski borci sakrivali, na kojima su pružali otpor koristeći i ljude kao žive štitove, su očišćeni, njihov otpor je slomljen. Kunduz je poptuno pod nasom kontrolom."

Afganistanska državna zastava ponovo je podignuta ispred zgrade provincijskog guvernera, a mnogi stanovnici Kunduza, koji su usljed straha od represalija napustili grad nakon što su prošlog tjedna talibanski militanti preuzeli kontrolu nad Kunduzom, počeli su se vraćati u svoje domove.

Afganistan: Pentagon vodi istragu o napadu na bolnicu u Kunduzu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

XS
SM
MD
LG