Linkovi

Razgovori Amerike i Pakistana


Pakistanski premijer Nawaz Sharif je zatražio od američkog predsjednika Baracka Obame da okonča napade bespilotnim letjelicama - dronovima na njegovu zemlju. Nakon jučerašnjih razgovora u Bijeloj Kući, gospodin Sharif je rekao da je naglasio veliku potrebu da se takvi napadi obustave.

U Bijeloj Kući se razgovaralo i o ulozi Pakistana u regionu nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana,a dvojica lidera su se, uz to, dotakla i nekih drugih osjetljivih bilateralnih pitanja.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Sharifom, predsjednik Barack Obama je rekao da Sjedinjene Države Pakistan smatraju važnim strateškim partnerom u Južnoj Aziji, i dodao:

Mi vjerujemo da je za cijeli region i svijet, a ne samo za Islamabad, dobro da je Pakistan bezbjedan, miran i prosperitetan.

Predsjednik Obama je pohvalio nastojanja Pakistana da pojača ekonomski razvoj i obećao podršku Sjedinjenih Država.

Razgovarali smo o tome kako bi Sjedinjene Države potencijalno mogle da budu od koristi oko energetskih i infrastrukturnih projekata. Pozdravio sam neke korake koje je premijer Sharif već preduzeo u cilju reforme. Nisu svi ti koraci laki, ali oni imaju potencijal da finansije i ekonomiju Pakistana dovedu na stabilniji nivo. Premijer Sharif je naglasio kako trgovina, takodje, može da bude moćna mašina za rast.

Odnosi izmedju dvije zemlje su zategnuti od 2011. kada su američki specijalci pronašli i ubili lidera al Qaida-e Osamu bin Ladena, u njegovom skrovištu u sjeveroistočnom Pakistanu, bez prethodnih konsultacija sa pakistanskom vladom. Kasnije te godine, u napadu Sjedinjenih Država, duž granice sa Afganistanom, greškom su stradala 24 pakistanska vojnika.

Pakistanci takodje imaju primjedbe na američki program bespilotnih letjelica, koji za cilj ima teroriste, ali ponekad u tim napadima stradaju i civili. I premda gospodin Obama juče nije pomenuo dronove, premijer Sharif je rekao da je od američkog predsednika zatražio da okonča takve napade u Pakistanu. Ali, ubrzo je prešao na druge teme.

Kao i u prošlosti, želimo da Sjedinjene Države ostanu angažirane u izgradnji ujedinjenog, mirnog i stabilnog Afganistana. Potvrdio sam predsjedniku Obami moju iskrenu predanost izgradnji kooperativnog, poštenog odnosa sa Indijom i našim nastojanjima da mirno riješimo preostala pitanja, uključujući Kashmir., kazao je premijer Pakistana:

Planirano povlačenje preostalih američkih snaga iz Afganistana naredne godine izaziva zabrinutost da će Taleban ponovo da stekne moć i pokuša preuzeti kontrolu nad plemenskim oblastima duž pakistansko-afganistanske granice.

Premijer Sharif je obećao da će se boriti protiv terorizma u svojoj zemlji, ali vlada u Islamabadu ima tek neznatnu kontrolu u nekim od tih pograničnih regiona.

Administracija predsjednika Obame je u više navrata navela da će se napadi dronovima na teroriste nastaviti u oblastima koje pakistanska vlada ne može da brani od terorista. Bijela Kuća je u utorak odbacila kritiku Human Rights Watch-a i Amnesty International-a povodom napada dronovima, rekavši da se bespilotne letjelice koriste upravo zato da bi se izbjegle civilne žrtve.
XS
SM
MD
LG