Linkovi

Sjedinjene Države insistiraju na puštanju iz zatvora uposlenika američke ambasade u Pakistanu


Američki Senator John Kerry na susretu sa premijerom Pakistana Yousuf Raza Gilanijem u Islamabadu
Američki Senator John Kerry na susretu sa premijerom Pakistana Yousuf Raza Gilanijem u Islamabadu

Raymond Davis , koji je optužen za ubojstvo dvojice Pakistanaca u Lahore, tvrdi da je to učinio iz samoodbrane

Predsjednik Barack Obama je pozvao Pakistan da pusti na slobodu Raymond Davisa , zatočenog uposlenika State Departmenta, kojem se u Pakistanu sudi prema navodima o ubojstvu dvojice Pakistanaca u gradu Lahoreu. Američki predsjednik kaže da Davis ima pravo na diplomatski imunitet. No, vlada u Pakistanu kaže da još treba da utvrdi na kakvoj je vizi za ulasku u Pakistan bio ovaj Amerikanac, kako bi se tačno znalo podliježe li diplomatskom imunitetu.

U medjuvremenu Pakistanci prosvjeduju protiv onog što oni doživljavaju kao američki pritisak da se na slobodu pusti uposlenik State Departmenta kojeg pakistanska policija drži nakon što je ubio dvije osobe u Lahoreu 27. januara.


U utorak je američki predsjednik pozvao Pakistan da na slobodu pusti Raymond Davisa, na osnovu diplomatskog imuniteta prema Bečkoj Konvenciji.

Očekujemo da se Pakistan, zemlja potpisnica Konvencije i priznaje gospodina Davisa kao diplomatu, pridržava Konvencije.

Iako se sučeljava s prosvjedima , vlada Pakistana do sada nije javno govorila o tome je li Raymond Davis na diplomatskoj vizi. Taliban u Pakistanu je objavio da će se osvetiti ukoliko Davis bude pušten na slobodu.

Sam Davis insistira na tome da je pucao na te ljude u samo obrani, nakon što su ga pokušali opljačkati.

U posebnom nastojanju da se smiri situacija, američki senator John Kerry je otišao za Islamabad ove nedjelje, po naredbi predsjednika Obame, kako bi govorio s pakistanskim zvaničnicima. Senator Kerry se obratio i novinarima:

Naša vlada duboko vjeruje da ovaj slučaj ne spada na sud. To je tako jer taj čovjek ima puni diplomatski imunitet kao administratitvno tehnički uposlenik ambasade Sjedinjenih Država u Islamabadu.

Nakon što je završio posjet Islamabadu, senator Kerry je izjavio da se nada da Davisov slučaj može biti rješen u narednim danima. Kerry medjutim nije dao nikakve detalje.

Walter Andersen pri Univerzitetu Johns Hopkins kaže da ukoliko se slučaj brzo ne riješi, prijedlog američke pomoći Pakistanu dolazi u pitanje.

Pakistan se sučeljava s mogućnosti da izgubi milijarde dolara, sada kada je ekonomija u tako teškoj situaciji.Mislim da će Pakistan jednostavno morati to uzeti u obzir, kao i mogućnost gubitka vojne pomoći., kaže Andersen

Shuja Nawaz pri grupi Atlantsko Vijeće takodjer kaže da je sada na Paksiatnu da povuče slijedeći potez, i da vlada u Islamabadu mora objaviti na kakvoj je vizi Raymond Davis.

Nawaz dodaje da , ako Davis ima diplomatski imunitet, onda se vlada Pakistana mora nositi s protivljenjem javnosti zbog njegova puštanja na slobodu. A, ako nema diplomatski imunitet,onda:

Onda se toj osobi mora suditi . Medjutim, s obzirom na trenutna stajališta Sjedinjenih Država i Pakistana, bojim se da će se odnosi u tom slučaju jako zategnuti.


Analitičar Walter Andersen se takodjer boji pojačavanja tenzija medju dvije zemlje. Ipak, dodaje, ni Sjedinjenim Državama nije to u interesu. Washington ne može postići svoj cilj stabiliziranja Afghanistana, i vraćanja američkih vojnika kući do 2014. godine, bez ključne pomoći Pakistana koju je do sada ta zemlja pružala.XS
SM
MD
LG