Linkovi

SAD: Prosvjed koji bi mogao prerasti u oružani sukob?!


Ulaz u Malheur, nacionalni park za zaštitu divljine, nedaleko od Burns-a, američka savezna država Oregon, čije su sjedište okupirali naoružani prosvjednici
Ulaz u Malheur, nacionalni park za zaštitu divljine, nedaleko od Burns-a, američka savezna država Oregon, čije su sjedište okupirali naoružani prosvjednici

Prosvjednici, mnogi naoružani i sa potrebnim zalima, spremni su kako kažu, na vremenski duži otpor ukoliko se vlasti odluče na upotrebu sile.

Grupa od stotinjak rančera i farmera, među kojima je dosta naoružanih, koji su u prošlu subotu okupirali prostorije uprave Nacionalnog parka Malheur u američkoj saveznoj državi Oregon, nastavljaju i danas, unatoč naporima državnih vlasti da smire situaciju, sa prosvjedom za koji tvrde da će trajati, ako to bude potrebno, godinama. Taj prosvjed, koji bi mogao eskalirati i u oružani sukob, inicirala je sudska odluka federalnog sudije da dvojica farmera, otac i sin, zbog izazivanja paljevine na državnom zemljištu budu vraćeni u zatvor.

Farmeri otac i sin Dwight i Steven Hamond odlučili su se na paljevinu, kako su rekli, zbog uništavnja korova. Bilo je to 2012. godine na dijelu državnog zemljišta na kojem im je dozvoljena ispaša stoke. Paljevina se proširila i na zemljište koje nisu imali pravo koristiti. Bili su osuđeni, odlukom nižeg suda, na godinu dana zatvora i izdržali su tu kaznu. Odlukom federalnog sudije, nakon uložene žalbe na tu blagu kaznu, naloženo da budu vraćeni u zatvor na još četiri godine.

Taj slučaj je, tvrde prosvjednici, mnogi naoružani, sa zalihama koje im omogućavaju vremenski duže pružanje otpora ukoliko se nadležne vlasti odluče da njihov protest slome silom, je posljedica nametanja brojnih ograničenja na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu i time izazvanih ekonomskih šteta po lokalno stanovništvo.

Ammon Bundy, vođa te svojevrsne pobune koja je počela mirnim prosvjedima u gradiću Burns je, u izjavi za brojne medije koji prate taj slučaj, pored ostalog istakao:

"Okrug Harvey, područje na kojem živimo, bio je jedno vrijeme najbogatiji okrug u saveznoj državi Oregon. Zbog neustavnih odluka federalnih vlasti i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom, naš okrug gurnut je ekonomsku depresiju. Mi hoćemo da to preokrenemo."

Na novinarsko pitanje da li su prosvjednici, mnogi ne skrivajući oružje kojim su naoružani, spremni na otpor ukoliko se federalne vlasti odluče na upotrebu sile, Ammon Bundy je odgovorio:

"To će biti određeno u dato vrijeme. Sada to ne bih mogao reći. Pripremljeni smo.... apsolutno."

Brian Bowman, pastor lokalne crkve, na pitanje da li rančeri i farmeri Oregona plaćaju cijenu ograničenja na korištenje zemljišta u vlasništvu države odgovara potvrdno, ali i ističe da sila i oružje nisu put koji može rezultirati obostrano korisnim rješenjem:

"Da li plaćaju cijenu? I po mom, i po mišljenju mnogih, da. Za novu, oštru kaznu ocu i sinu Hammond, smatraju da nije opravdana. Postoje mnogi kanali kroz koje se može naći rješenje. Militantna opcija, prijetnje pobunom, prijetnje oružanim otporom nisu, međutim, nikako nisu pravi put."

Prosvjeda rančera i farmera protiv ograničenja u korištenju državnog zemljišta, najviše na zapadnim područjima Sjedinjenih Država, gdje je u državnom vlasništvu skoro 30 procenata zemljišta, bilo je i ranije. Posljednji je bio 2014. u saveznoj državi Nevada i trajao je mjesec dana. Ammon Bandy, vođa prosvjeda u Oregonu, i njegov otac Cliven, i tada dobro naopružani, odbili su da plate, kako su smatrali, neopravdano viosku naknadu za ispašu stoke na državnom zemljištu. Podržavani stotinama drugih rančera i farmera, uspjeli su prisiliti federalne vlasti da im vrate oduzetu stoku i revidiraju odluku o nadoknadi za ispašu.

U saveznoj državi Oregon 53 odsto zemljišta je državnom vlasništvu, a nacionalni park Malheur, koji sada pod kontrolom drže prosvjednici, osnovan je 1908. godine radi zaštite i očuvanja životnjskog i ribljeg fonda na tom području.

SAD: Prosvjed koji bi mogao prerasti u oružani sukob?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG