Linkovi

Internet kao mjesto izražavanja mržnje


Internet kao mjesto izražavanja mržnje
Internet kao mjesto izražavanja mržnje

Centar Simon Wiesenthal identificirao tisuće web sajtova, blogova i društvenih stranica za koje kaže da usmjeravaju mržnju

Internet je na mnogo načina virtuelni produžetak stvarnog svijeta, mjesto gdje se ljudi okupljaju, upuštaju se u trgovanje, i stječu znanje. To je također mjesto koje za svoje nakane iskorištavaju razni voajeri, lopovi i teroristi. Centar Simon Wiesenthal, u New Yorku i Los Angelesu, identificirao je tisuće web sajtova, blogova i društvenih stranica za koje kaže da usmjeravaju mržnju.

Bombaškom napadu na koptsku crkvu u Aleksandriji, u Egiptu, prvog dana ove godine, prethodilo je, mjesec dana ranije, upozorenje, objavljeno na Internetu, da će do napada doći ukoliko katolici ne budu intervenirali u kršćansko-muslimanskom sporu u Egiptu.

A, nakon ubilačkog pohoda u bazi američke kopnene vojske, u Teksasu, u studenom 2009., na Internetu se pojavila pohvala osumnjičenom ubojici koju je objavio muslimanski klerik – rodom Amerikanac – Anwar al-Awaki, kako izgleda iz Jemena: "Da, Nidal Hassan je bio jedan od mojih učenika i na to sam ponosan. Ponosan sam na Nidala Hassana jer je to junački i prekrasan čin."

Rabin Abraham Cooper, dekan Centra Wiesenthal, kaže da al-Awakijeva izjava potiče i druge da ubiju: "Dobivate opravdanje za mržnju. Gotovo poput navijanja za mržnju koju je osjećao taj čovjek u Teksasu … kao da mu govorite: samo idi, znaš što treba činiti", dodaje rabin Cooper, koji kaže da radikali koriste Internet za promicanje klime mržnje, računajući na druge da djeluju u skladu s tim.

Rick Eaton, znanstvenik Centra Wiesenthal u Los Angelesu, pokazuje neke od oko 14 tisuća internetskih sajtova mržnje, koji obuhvaćaju sve kontinente, sve rasne predrasude i etnička neprijateljstva. Jedan takav sajt, primjerice, glorificira bjelačku rasu i Adolfa Hitlera. Drugi promiču terorizam u Indoneziji ili razmatraju sveti rat u Pakistanu. Jedan websajt potiče rasizam kod djece. Pokazuje se video igra s virtuelnim borbenim zrakoplovom koji puca na siromašne crnačke Haićane.

Eaton kaže da Internet omogućuje vrlo laganu diseminaciju materijala mržnje: "S Internetom, ovakve se poruke šire i prenose poput zaraze: jedan jedini video snimak, koji postavi neka mrzilačka skupina ili teroristička organizacija, reciklira se za kratko vrijeme na stotinama drugih websajtova", kaže on.

Stručnjaci kažu da nema načina da se materijal koji na web stave teroristi može slijediti unatrag do točno određenog kompjutera. Thomas Leighton, suosnivač tvrtke Akamai Technologies, objašnjava: "Internet je razvijan u okruženju povjerenja prema svakome. Razvijan je prvo na sveučilištima i vladinim sustavima gdje nije bilo 'loših'."

Rabin Cooper kaže da se mrzilačke skupine mogu međusobno identificirati istim klikom miša kakvim drugi koriste Internet za miroljubive nakane. Recimo, nevladine organizacije koje promiču ljudska prava i građansko društvo.

Cooper kaže da se policija, roditelji i drugi moraju suprotstaviti digitalnoj mržnji kako bi spriječili da se takva nasilna retorika pretoči u stvarnost.

XS
SM
MD
LG