Linkovi

SAD: „Usvojite zakone....“


Uz kritike Republikanaca, izvršnim naredbama gospodina Obame nisu zadovoljni ni mnogi ilegalni useljenici, smatrajući da tim naredbama nisu zaštićeni od mogućnosti deportacije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, najjednostavnije rečeno, žestoko brani svoje izvršne naredbe čijim će se provođenjem spriječiti deportacija nekoliko miliona osoba koje na američkom tlu žive i rade godinama, a da za svo to vrijeme nije legaliziran njihov useljenički status. Republikanci i u Senatu i, posebno, u Zastupničkom domu bukvalno vrište zbog tih izvršnih odredbi, ali ne preciziraju šta će pokušati da poduzmu kao odgovor na poteze gospodina Obame.

Gotovo svakodnevno nakon najave koraka koji će takođe krupno obilježiti njegove predsjedničke mandate, gospodin Obama ističe:

"Odnosićemo se krajnje odgovorno prema milionima ilegalnih useljenika koji žive u našoj zemlji...."

Tokom više istupa u televizijskim programima gospodin Obama je jasno i rezolutno istakao nužnost koraka koji poduzima i dodao:

Svi znaju, uključujući i Republikance, da nećemo deportirati 11 miliona ljudi."

Mnogi Republikanci, uključujući senatora Teda Cruza, smatraju da izrvršnim naredbama predsjednik Obama zaobilazi Kongres:

"On ne poštuje ustav. On ne poštuje federalni zakon, on je prkosi američkom narodu."

Senator Cruz dodaje i da Kongres, od januara kada Republikanci budu u većini u oba doma, ne bi trebalo da potvrđuje izbor kandidata na izvršne funkcije koje bude predlagao gospodin Obama. Ni o tom, Republikanci se nisu složili ni o jednom drugom koraku kao odgovoru na predsjednikove poteze. Čak ni nakon redovnog televizijskog obraćanja gospodina Obame subotom, u svom, republikanskom obraćanju Amerikancima, republikanci nisu ni spomenuli predsjednikove izvršne odredbe o ilegalnim useljenicima.

Neki Republikanci su već isključili snažnu polugu pritiska Kongresa na predsjednika Obamu - zatvaranje vlade. Senator John Cornyn naglašava:

"To se neće desiti, ne bi trebalo i neće se desiti."

U međuvremenu, predsjednik Obama, ostajući čvrsto na svom stavu prema ilegalnoj imigraciji, Republikancima jedostavno i krako poručuje:

"Usvojite potrebne zakone. Kongres je jedino pravo mjesto legalizacije useljeničkog statusa. Neka pitanja tog procesa ja ne mogu sam i na svoj način uraditi."

Uz kritike Republikanaca, izvršnim naredbama gospodina Obame nisu zadovoljni ni mnogi ilegalni useljenici, smatrajući da tim naredbama nisu zaštićeni od mogućnosti deportacije. Odluke gospodina Obame pozdravljene su, mežutim, u više latino-američkih zemalja, posebno u Meksiku.

Meksikanci su najbrojnija skupina imigranata nereguliranog useljeničkog statusa, a predsjednik te zemlje Enrique Pena Nieto je istakao:

"Imigranti porijeklonm iz Meksika, koji godina žive i rade u Sjedinjenim Državama, imaće krupne koristi. Kada govorimo o pravdi i pravednosti, mislim da su potezi predsjednika Obame zaslužena pravda i nagrada za ogroman doprinos miliona Meksikanaca ekonomskom razvoju našeg sjevernog susjeda."

Milioni useljenika čiji status nije legaliziran mogu iskorititi šansu koja im se sada pruža. Naredni mjeseci pokazaće koliko će njih pokušati iskorisiti tu šansu i koliko će se njih uklopiti u kriterije i uslove postavljene izvršnim odredbama predsjednika Obame i trajno ili privremeno biti pošteđeno deportacije.

SAD: „Usvojite zakone....“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG