Linkovi

Predsjednik Obama poziva Kongres na akciju kako bi se osnažilo gospodarstvo


Predsjednik Obama poziva Kongres na akciju kako bi se osnažilo gospodarstvo
Predsjednik Obama poziva Kongres na akciju kako bi se osnažilo gospodarstvo

Predsjednik kaže da želi nastaviti sa smanjenjem poreza za srednju klasu, ali da želi eliminirati poreske olakšice za bogatije Amerikance

Predsjednik Barack Obama pozvao je Kongres da poduzme akciju kako bi se ojačalo gospodarstvo i pomoglo građanima koji imaju financijske probleme. Na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući predsjednik je rekao da se ekonomski problemi ne mogu riješiti odjednom. Dodao je da mnogi Amerikanci još uvijek traže posao ili bolje plaćena radna mjesta te da je mnogima teško plaćati račune.

Po njegovim riječima, Kongres treba raditi na zakonu koji će poduzetnicima pomoći da lakše registriraju patente. Također, predsjednik Obama založio se za bržu ratifikaciju vanjskotrgovinskih sporazuma koji bi doveli do otvaranja "desetaka tisuća" radnih mjesta. Predsjednik Obama je rekao da želi nastaviti sa smanjenjem poreza za srednju klasu, ali da želi eliminirati poreske olakšice za bogatije Amerikance.

Predsjednik je rekao da će bilo kakav sporazum o smanjivanju duga tražiti "donošenje teških odluka", uključujući i eliminiranje poreskih rezova za bogate. Smanjivanje državnog proračuna predsjednik je nazvao najvažnijom i najhitnijom stvari koju vlada može učiniti za ekonomiju. Dodao je kako vjeruje da republikanci i demokrati mogu premostiti nesuglasice i postići sporazum kojim će se tražiti od vlade da troši u okviru raspoloživih sredstava.

Predsjednik je na istoj presici branio i američki angažman u Libiji, rekavši kako je međunarodna operacija zaštitila tisuće ljudi u ovoj sjevernoafričkoj zemlji. Dodao je kako nije prekršio Rezoluciju o ovlastima u ratu iz 1973 godine kojom se traži da dobije kongresno odobrenje unutar 60 dana, ako su američke snage uključene u neprijateljska djelovanja.

Barack Obama je rekao također kako vjeruje da je "dobra stvar" što se Sjedinjene Države kreću u smjeru veće jednakosti za homoseksualce. Američki predsjednik je na tiskovnoj konferenciji pozvao i na sveobuhvatnu reformu imigracijskog sustava u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG