Linkovi

SAD: „Obamacare“ neće biti zaustavljen


Početne brojne teškoće sa kojima se suočavaju Amerikanci pri apliciranju za nove programe osiguranja su nova municija za napade konzervativaca iz Republikanske stranke.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama ponovo je jučer, u obraćanju ispred Bijele kuće, snažno istakao da je protiv bilo kakvog pokušaja revizije, odlaganja primjene ili potpunog ukidanja Obamacare-a, Zakona o prihvatljivom zdravstvenom osiguranju. Svjestan je da će mnogi Republikanci u Kongresau i dalje nastojati da spriječe punu primjenu tog zakona od 1. januara iduće godine Kao argument više koriste i teškoće na koje nailaze oni Amerikanci koji pokušavaju da se on-line registriraju za, njima, najprihvatljiviji program zdravstvenog osiguranja.

Gospodin Obama je, pored ostalog, podsjetio da mnogi Amerikanci već imaju koristi od tog zakona, čak i ne znajući to:

"Već sada.... jer su im mamogramski i pregledi vezani za kontrolu rađanja besplatni. To je jedan dio zakona. Tu su i drugi brojni oblici zaštite i medicinskih usluga koje dobijaju kupovinom zdravstvenog osiguranja. Moguće je da nisu uočeni, ali tu su, i niko ih ne može oduzeti."

Mnogi Amerikanci su frustrirani zastojima prilikom pokušaja da on-line apliciraju za ponuđene programe osiguranja. Uz izvinjene zbog tih teškoća, predsjednik je istakao da je i on jednako frustriran.

O prednostima koje pružaju novi programi osiguranja koje osigurava država u odnosu na postojeće, mnogo skuplje, programe privatnih osiguravajućih kompanija gospodin Obama je rekao:

"Prihvatanjem, kupovinom nekog od novih programa, Amerikanci će biti dio velike, ogromne grupe osiguranika unutar koje se širi i dijeli rizik osiguranja između zdravih i bolesnih, mladih i starih. Ono što smo uradili je u suštini vrlo jednostavno - stvorili smo konkurenciju tamo gdje je nije bilo. Stvaramo tu ogromnu grupu i sada će postojeće osiguravajuće kompanije imati snažnu konkurenciju, moraće i one nuditi više programa, više varijanti i po cijenama i po sadržaju."

Janice Baker, prva Amerikanka iz savezne države Delaware koja je aplicirala na jedna od novih programa, je istakla:

"Bila sam u stanju naći odgovarajuću osiguravajuću polisu, štedim 150 dolara mjesečno u odnosu na raniju, a manje je i moje učešće u plaćanju troškova liječenja."

Zdravstveno neosigurani Amerikanci imaju rok do 1. marta da odaberu neki od novih programa osiguranja. U protivnom moraće plaćati zakonom predviđenu kaznu.

Adrianu Guidu za sada brine kompliciranost i dužina apliciranja za osiguranje:

"Teško je. Zakon kaže tvoja je obaveza za kupiš osiguravajuću policu ili ćes plaćati kaznu, a ti ne možeš aplicirati, obaviti to što moraš. Po meni, to nije u redu."

Guida je morala više od sata i telefonom razgovarati da bi privela kraju postupak apliciranja i sada mora čekati da vidi koji će od jeftinijih programa osiguranja biti njoj dostupan.

Početne brojne teškoće sa kojima se suočavaju Amerikanci pri apliciranju za nove programe osiguranja su nova municija za napade konzervativaca iz Republikanske stranke. Senator iz Teksasa Ted Cruz je jedan od najglasnijih i najupornijih:

"Ono što želim reći je da naša borba mora i dalje biti fokusirana na zaustavljanje primjene Obamacare-a jer to šteti svima."

Predsjednik Obama je uvjeren da će i svi budući pokušaji Republikanca da spriječe primjenu zakona za koji se on osobno najviše zalagao biti neuspješni. Prihvatljivo zdravstveno osiguranje nužno je potrebno američkim porodicama srednje klase i one najsnažnije podržavaju nove mogućnosti koje im pruža Obamacare.

SAD: „Obamacare“ neće biti zaustavljen
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
XS
SM
MD
LG