Linkovi

KIM JONG UN: "Nuklearni program je dragocjeni mač"


Kim Jong Un govori na drugom plenumu sedmog Centralnog komiteta Radničke stranke Sjeverne Koreje, 8. oktobar, 2017.
Kim Jong Un govori na drugom plenumu sedmog Centralnog komiteta Radničke stranke Sjeverne Koreje, 8. oktobar, 2017.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un prkosno naziva nuklearni program njegove zemlje "dragocijenim mačem" za zaštitu protiv agresije, iako američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe nastavljaju da vrše pritisak na njegov režim.

Državni mediji u Pjongjangu su izvijestili da je Kim u subotu rekao moćnom Centralnom komitetu njegove vladajuće Radničke stranke da je nuklearno oružje "moćno sredstvo zastrašivanja" koje garantuje suverenitet zemlje protiv, kako se izrazio, "dugotrajnih nuklearnih prijetnji američkih imperijalista."

Kim je obećao da će nastaviti da razvija ekonomiju u zemlji i osavremenjuje sjevernokorejski program oružja u svjetlu sve oštrijih sankcija Ujedinjenih nacija sa ciljem da se ograniči izvozni prihod Pjongjanga. On je istakao da je Sjeverna Koreja suočena sa "teškim iskušenjem" u "teškoj situaciji", ali je ustvrdio da je ekonomija u rastu.

Američki predsjednik Trump je, u međuvremenu, juče na Twitteru napisao: "Predsjednici i njihove administracije su razgovoarale sa Sjevernom Korejom 25 godina, sporazumi su sklapani i masivne količine novca plaćene. Nije funkcionisalo, sporazumi su prekršeni i prije nego što se mastilo osušilo, što je američke pregovarače pravilo budalama. Žao mi je, samo jedna stvar će funkcionisati."

Nije bilo neposredno jasno šta je predsjednik Trump time mislio, ali izgleda sugeriše da je mislio na vojnu akciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG