Linkovi

SAD: “Sistem” kojem nije vjerovati


Američki student Otto Warmbier nije preživio "gostoljubivost" sjevernokorejskog režima
Američki student Otto Warmbier nije preživio "gostoljubivost" sjevernokorejskog režima

Zimskih dana prošle godine, u vrijeme kada su objavljivane vijesti o Warmbierovm hapšenju i suđenju, Amerikanac iz Ohia pratio je te vijesti sa posebnom pažnjom.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je danas da je tretman američkog studenta Otta Warmbiera koji je bio zatočen u Sjevernoj Koreji , apsolutna sramota i skandal. On je također rekao da je moguće da Warmbier ne bi umro, da mu je režim u Pyongyangu omogućio raniji povratak kući i dodao:

„Ovako nešto ne bismo smjeli dozvoliti da se dogodi. Razgovarao sam osobno s njegovom obitelji. Nevjerovatno je kroz šta su prošli. Da mu je samo bilo dozvoljeno da ranije dođe kući“.

Otta Warmbiera vlasti Sjeverne Koreje su držale u zatvoru 17 mjeseci , a prošlog tjedna oslobođen je u komatoznom stanju i prebačen u Sjedinjene Države. Umro je jučer u bolnici u Cincinnati-ju, savezna država Ohio, u 22-oj godini života. Na težak rad u radnom logoru osuđen je zbog pokušaja da, kako je navedeno u optužnici, ukrade propagandni plakat tokom turističke posjete Sjevernoj Koreji.

Zimskih dana prošle godine, u vrijeme kada su objavljivane vijesti o Warmbierovm hapšenju i suđenju, jedan drugi Amerikanac iz Ohia pratio je te vijesti sa posebnom pažnjom, prisjećajući se onoga što mu se dogodilo tokom njegovog boravka u Sjevernoj Koreji.

Amerikanac o kojem je riječ je Jeffrey Fowle. Sjećajući se zimskih dana prošle godine kaže:

"Bio sam iznenađen viješću da je u „sistem“ uhvaćen još neko."

„Sistem“ je sjevernokorejski režim. Fowle je bio u Sjevernoj Koreji 2014. godine, u posjeti sličnoj Wambierovoj prošle godine.

O kontekstu odlaska njegovog sina u Sjevernu Koreju Fred Warmbier, otac preminulog Otta Warmbiera, kaže:

"Sjevernokorejanci podstiču Amerikance da odlaze u Sjevernu Koreju u organizaciji kineskih putničkih egencija. U tim agencijama tvrde i uvjeravaju Amerikance da neće biti hapšeni i da su posjete Sjevernoj Koreji bezbjedne."

Unatoč ranijim slučajevima hapšenja Amerikanaca u Sjevernoj Koreji Jeffrey Fowle nije bio zabrinut:

"Volim posjećivati rijetko viđana mjesta."

To rijetko viđeno mjesto u Fowleovom slučaju bio je sjevernokorejski lučki grad Chongjin. U toaletu jednog noćnog kluba ostavio je bibliju na korejskom i engleskom jeziku, mada znajući da će sjevernokorejske vlasti na to gledati mrko poprijeko:

"Isus kaže da evanđelje širimo u svakom kutku svijeta. I ja sam samo htio da jednu bibliju ostavim u jednom malom kutku svijeta."

Slično Warmbieru, Fowle je zaustavljen na aerodromu neposredno pred izlazak is Sjeverne Koreje. Prvo je držan u hotelu, a zatim izoliran u režimskoj takozvanoj kući za goste, gdje je ispitivan:

"Bilo je to mentalno i emocionalno stresno. Nisam fizički zlostavljan"

I dok je bio u pritvoru, njegovi rijetki medijski istupi bili su orkestrirani:

"Bilo je to vrlo kontrolirano i strogo određeno što smijem reći."

Posredstvom Švedske Jeffrey Fowle je, nakon šest mjeseci pritvora, oslobođen u oktobru 2014. godine. Sada, nakon smrti Otta Warmbiera, Fowle kaže da bi svaki Amerikanac trebalo makar dva puta da promisli da li da putuje u Sjevernu Koreju i dodaje:

"Ne u sadašnjoj političkoj klimi. Stalno to ponavljam kao papiga - nikom ne preporučujem da ide."

Jeffrey Fowle živi oko 80 kilometara daleko od porodice Warmbier. Ni ranije, ni sada nije se sreo, upoznao sa roditeljima tragično preminulog Otta. Fowle, kako kaže, nastavlja moliti za sretan ishod sudbine još trojice Amerikanaca, zatvorenika sjeverno-korejskog režima.

SAD: “Sistem” kojem nije vjerovati
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG