Linkovi

SAD – Sjeverna Koreja: Kina neutralna.... i da i ne....?!


Kina neće pomoći Sjevernoj Koreji ukoliko se prva odluči na udar kojim prijeti američkom tlu i ako Sjedinjene Države uzvrate na takav čin sjevernokorejskog režima. Ali.....

Američko-sjevernokorejski rat riječima, intenziviran u protekla dva, tri dana, nastavljen je i danas ranojutarnjom tweeter porukom predsjednika Sjedinjenih Država. Danas takođe i vrlo značajna reakcija jedne od ključnih evropskih saveznika Sjedinjenih Država i najuticajnije članice Evropske unije. U međuvremenu i Kina je precizirala stavove u pogledu mogućeg udara na Guam i eventualnog pokušaja Sjedinjenih Država da, uz aktivnu podršku Južne Koreje, zbaci sa vlasti sjevernokorejski režim.

To je u, najkraćem, rezime današnjih dešavanja vezanih za tu vruću svjetsku temu. No krenimo redom i detaljnije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uputio je još jedno upozorenje Sjevernoj Koreji. U tom upozorenju, objavljenom jutros rano na njegovoj Tweeter stranici, ističe se da su vojne opcije sada potpuno spremne i precizirane ukoliko Sjeverna Koreja bude djelovala nerazumno, te izražava nada da će Kim Jong Un naći drugi put."

Poruka predsjednika Trumpa uslijedila je nekoliko sati nakon što je u Global Timesu, kineskom državnom listu, objavljen editorijal u kojem se ističe da Kina neće pomoći Sjevernoj Koreji ukoliko se prva odluči na udar kojim prijeti američkom tlu i ako Sjedinjene Države uzvrate na takav čin sjevernokorejskog režima.

U tom slučaju Kina će biti neutralna.

U tom se editorijalu također se ističe da Kina ne bi bila neutralna ukoliko bi Sjedinjene Države i Južna Koreja vojno sarađivale u namjeri da bude zbačen režim Kim Jong Una. Kina će, kako je navedeno, Sjedinjene Države i Južnu Koreju spriječiti da promjeni političku strukturu na Korejskom poluotoku.

Jučerašnju vrlo oštru izjavu predsjednika Trumpa provocirala je najava sjeverno-korejskog armijskog vrha da će u narednih sedam dana predočiti Kim Jong Unu plan o lansiranju raketa tipa Hwason-12 prema Guamu, otoku u Pacifičkom okeanu, udaljenom od Sjeverne Koreje oko 3.300 kilometara. Američki predsjednik je tim povodom rekao:

"Sačekajmo da vidimo šta će se desiti sa Guamom. Ako Kim Jong Un uradi nešto... ono što će uslijediti biće događaj koji niko prije nije vidio... to što će se desiti u Sjevernoj Koreji."

Predsjednik Trump je odbio specificirati kakav bi, ili što bi bio, američki odgovor, a tokom jučerašnjeg dana rekao je i da Sjedinjene Države moderniziraju nuklerni arsenal da bi bile sigurne da će i dalje biti najsnažnija nuklerna sila u svijetu.

Povodom rasta američko-svjernokorejskih tenzija i ratoborne retorike proteklih dana, nije bilo značajnih reakcija evropskih saveznika Sjedinjenih Država. Danas je ta sudržanost upozorenjem koje je stiglo iz Berlina. Angela Merkel, njemačka kancelarka je izjavila:

"Mislim, zapravo čvrsto sam ubijeđena da eskalacija retorike neće doprinijeti rešenju tenzija. Takođe ne vidim ni vojnog rješenja konflikta. Vrlo uska saradnja zemalja, posebno Sjedinjenih Država i Kine, ali očigledno i nužno Južne Koreje, Japana i Njemačke može dovesti do rješenja bez upotrebe vojne sile. Sadašnja eskalacija retorike je pogrešan odgovor."

Verbalni rat riječima osuđuju i mnogi drugi, među njima i John Delury, sa južnokorejskog univertiteta Yonsei:

"Mislim da je rječnik predsjednika Trumpa dolijevanje ulja na vatru. To je ista ona vrsta rječnika koji godina čujemo iz Sjeverne Koreje."

Na Guamu, američkoj zračnoj bazi sa oko 7 hiljada vojnika, i otoku sa oko 160 hiljada stanovnika, panike za sada nema ističe Eddie Baza Calvo, guverner Guama, i dodaje:

"U ovom trenutku, nema nekih promjena ni u vojnoj bazi, ni na otoku. Mnogo je vijesti, riječi, izjava i kontra-izjava. Ne potcjenjujemo ih, a ni ne precjenjujemo, ostajemo mirni, nastavljamo naš život, ali ipak uz određene pripreme.

Planirana putanja sjevernokorejskih raketa, ako budu lansirane prema ostrvu Guam, ide preko Japana. Jedna od preventivnih sigurnosni mjera japanske armije je instaliranje raketa tipa PAC-3 Patriot na kompleksu Ministarstva odbrane u Tokiju.

XS
SM
MD
LG