Linkovi

State Department poziva na oslobađanje Amerikanca uhapšenog u Sjevernoj Koreji


Kenneth Bae je, kako se navodi, uhapšen jer je imao fotografije gladne sjevernokorejske djece koja su prosila za hranu.

Sjedinjene države pozivaju Sjevernu Koreju da oslobodi Amerikanca korejskog porijekla koji je osuđen na 15 godina prinudnog rada zbog, kako Pjongjang navodi, neprijateljskih činova usmjerenih protiv države. Glasnogovornik State departmenta Patrick Ventrell je jučer reporterima dao dodatne detalje o 44 godišnjem Kennethu Baeu, koji organizira turističke ture, i koji je uhapšen u novembru.

Mi pozivamo vladu Sjeverne Koreje da mu da amnestiju i da ga odmah oslobodi, rekao je Patrick Ventrell, glasnogovornik State departmenta.

Pjongjang je naveo da je Bae priznao da je počinio zločine s ciljem zbacivanja vlade. Patrick Ventrell kaže da činjenice nisu razjašnjene.

U ovom slučaju nema transparentnosti. S obzirom da su neke činjenice ograničene, prema našim saznanjima mi ne znamo sve činjenice, zabrinuti smo zbog nedostatka transparentnosti i pravnog procesa u Sjevernoj Koreji i smatramo da bi on trebao biti pušten na slobodu, rekao je glasnogovornik State departmenta.

Bae je uhapšen u novembru u lučkom gradu Rason na sjeveroistoku zemlje, koji se nalazi u specijalnoj ekonomskoj zoni u blizini granice sa Rusijom i Kinom. U decembru su izvori bliski ovom slučaju, za korejsku redakciju Glasa Amerike, izjavili da je Bae bio turistički vodič koji je imao vlastitu kompaniju. Oni kažu da je on uhapšen jer je imao fotografije gladne sjevernokorejske djece koja su prosila za hranu.
State Department poziva na oslobađanje Amerikanca uhapšenog u Sjevernoj Koreji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
XS
SM
MD
LG