Linkovi

SAD - Sjeverna Koreja: Po prvi put direktna prijetnja nuklernim udarom


Analitičari procjenjuju da, prijeteći nuklernim ratom, Pyongyang pokušava spriječiti oštre odgovore SAD na sjevernokorejske provokacije.

Američko Ministarstvo odbrane upozorilo je režim Sjeverne Koreje da se sudrži od daljih provokacija nakon što je Pyonyang zaprijetio upozoravajućim, preventivnim nuklearnim udarom na Sjedinjene Države, mada najviši zvaničnici Pentagona procjenjuju da, unatoč nedavnom uspješnom nuklernom testu, Sjeverna Koreja ipak nije u stanju ostvariti takvu prijetnju.

Ratoborne prijetnje Sjeverne Koreje nisu ništa novo, ali sada je, po prvi put, režim te zemlje zaprijetio takvim napadom. Ta prijetnja je odgovor Pyongyanga na novousvojene sankcije koje je snažno podržao i Washington.

„Rezolucija usvojena u Ujedinjenim nacijama sankcije protiv Sjeverne koreje diže na viši nivo i nameće značajno nove obaveze tom režimu“ – istakla je Susan Rice, ambasarorica SAD u UN-u.

Prijetnja nuklearnim udarom na Sjedinjene Države je i reakacija na rutinske zajedničke vježbe američkih i južnokorejskih pomorskih snaga, koje Pyongyang tumači i kao američke pripreme za nuklerni napad na Sjevernu Koreju.

Za posljednju provokaciju sjevernokorejskog režima Patrick Cronin, analitičar Centra za sigurnost SAD kaže:

„Ta prijetnja svjevernokorejskog režima je do sada najpreciznija, ali i mnogo više histerična, nego prijašnje. Okolnosti su drugačije i sada se Sjeverna Koreja osjeća mnogo bliže vlastitom raketnom projektilu sa nuklernom glavom.“

Sjevernokorejsko lansiranje rakete u decembru i uspješan nuklerni test u februaru razlozi su zbog kojih zvaničnici Sjedinjenih Država prijetnju o nuklearnom udaru uzimaju vrlo ozbiljno.
Pyongyang se i ranije odlučivao na napade, ali ne takve kakav bi bio nuklearni udar. 2010. godine u artljerijskom napadu iz Sjeverne Koreje ubijeno je više vojnika i civila na jednom južnokorejskom otoku. Takođe prije tri godine, sjevernokorejski torpedo potopio je južnokorejski vojni brod kojom je prilikom poginulo 46 mornara.

Analitičari procjenjuju da, prijeteći nuklernim ratom, sjevernokorejski lider Kim Jong Un pokušava spriječiti oštre odgovore Sjedinjenih Država i zemalja saveznica na sjevernokorejske provokacije.

„Ipak su to mnogo više kalkulacije svjernokorejskog režima, a mnogo manje spremnost na rat. Moć i stanje Sjeverne Koreje su potpuno asimetrični snazi i moći država kojima prijeti“ – dodaje gospodin Cronin.

Režim Sjeverne Koreje do sada je testirao pojedinačne komponente nuklernog raketnog sistema i tek treba pokazati da ima mogućnosti da izbaci atomsku bombu.

Uz upozorenje da se sudrži daljih provokacija, Pengaton je podsjetio Pyongyang da su Sjedinjene Države i dalje spremne snažno štititi Južnu Koreju u kojoj je stacionirano 28 hiljada američkih vojnika, a brodovi Sedme mornaričke flote u stanju pune pripravnosti.
SAD - Sjeverna Koreja: Po prvi put direktna prijetnja nuklernim udarom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
XS
SM
MD
LG