Linkovi

SAD: Novi predsjednik, drugačiji odnos prema svjetskim izazovima?!


Neki analitičari na Donalda Trumpa za sada gledaju kao na nepredvidivu komponentu američke spoljne politike.

Sa ulaskom Donalda Trumpa, novog predsjednika Sjedinjenih Država, u Bijelu kuću eksperti očekuju da će američka spoljna politika prema ključnim svjetskim izazovima biti uveliko drugačija.

U kom pravcu bi mogle ići te promjene?

Od terorističkih prijetnji i sukoba na Bliskom i Srednjem Istoku, ruske agresije u Ukrajini, do tvrđeg, oštrijeg odnosa prema Kini, 45. predsjednik Sjedinjenih Država suočiće se sa nizom globalnih izazova koji će bitno uticati na američke nacionalne interese.

Donald Trump je tokom izborne kampanje naglašeno obećavao da će dobiti rat protiv nasilnog ekstremizma, da je to jedan od njegovih ključnih prioriteta. Mnogi analitičari isticali su da samo retorika nije dovoljna.

Darrell West, analitičar instituta Brookings, ističe:

"Kada ste na svjetskoj pozornici, svako s punom pažnjom prati što radite. I tada će te shvatiti da riječi imaju i posljedice, da je to ono što je bitno za druge. Način na koji govorite o određenim pitanjima, načih na koji mislite staviti sukobe u odgovarajuće okvire, način na koji se pokušavate nositi sa izazovima... to je ono što je za druge najbitnije."

Tokom kampanje Donald Trump je često govorio o mogućim koristima saradnje sa Rusijom. Ti pogledi Donalda Trumpa zabrinjavajuća su zagonetka za mnoge spoljno-političke eksperte.

John Herbst, analitičar Atlantskog vijeća, o tome kaže:

"Ako bi prosuđivali Trumpovu poliku, ili pokušavali je tumačiti na osnovu onoga što je govorio donedavno, ja bih bio vrlo zabrinut. Njegovo ignoriranje bazičnih činjenica o ruskoj agresiji u Ukrajini dovodi u pitanje našu opredijeljenost, vjernost NATO savezu i svim našim saveznicima i to je vrlo, vrlo opasno."

I za sporazum o slobodnoj trgovini sa brojnim zemljama azijsko-pacifičkog regiona, čija je ekonomska snaga u usponu, analitičari procjenjuju da će tapkati u mjestu u godinama Trumpopve administracije zbog skepticizma novog predsjednika prema sporazumima o slobodnoj trgovinskoj razmjeni.

Donald Trump će vrlo vjerovatno biti mnogo čvršći i oštriji u odnosu na tenzije u Južnom kineskom moru, vrlo prometnoj zoni kojom plove brodovi sa milijade dolara vrijednim teretima.

Michael Green, analitičar Centra za strateške i međunarodne analize, smatra:

"Na tom prostoru mora biti robusnijeg prisustva. Mnogi govore o slobodi plovidbe brodova, o neometanim plovidbenim operacima. To je jedno. Ali to je bitan prostor i za prisustva druge vrste.... za ekološke procese, za vojne vježbe, za odbranu... Mislim da postoji konsenzus da Sjedinjene Države moraju poduzeti mnogo više.“

Neki analitičari na Donalda Trumpa za sada gledaju kao na nepredvidivu komponentu američke spoljne politike. I ti, a i svi drugi spoljno-politički eksperti, sa pažnjom će pratiti Trumpov izbor najbližih saradnika i ličnosti za ključne pozicije u administraciji koju će formirati kako bi mnogo pouzdanije procjenjivali budući odnos Bijele kuće prema svijetu.

SAD: Novi predsjednik, drugačiji odnos prema svjetskim izazovima?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG