Linkovi

SAD: Otvorena vrata Mornaričke akademije u Annapolisu


Mornarička akademija u Annapolisu, savezna država Maryland, osnovana je 1845. godine i od tada do danas u njoj se školuju mornarički podoficiri i oficiri.

Tokom dugog niza godina postojanja u Mornaričkoj akademiji u Annapolisu, pedesetak kilometara od Washingtona, obrazovali su se mnogi mornarički podoficiri, kasnije istaknuti američki zvaničnici. Između ostalih, bivši predsjednik Jimmy Carter i vrlo popularni senator John McCain. Za dužnosti i obaveze podoficira u mornaričkim snagama u Akademiji se pripremaju djevojke i mladići iz svih dijelova Sjedinjenih Država, ali i na desetine njih iz inostranstva. Ti strani studenti će se nakon diplomiranja vratiti u svoje zemlje i služiti u domovinskim mornaričkim snagama.

David Ochy iz Paname je jedan od 60-ak tih stranih studenata. Na pitanje šta je za njega dolazak u američku mornaričku akademiju odgovara:

"Odlazak is poznatog okruženja i dolazak ovdje i adaptacija na potpuno drugačiju kulturu i jezik bio je veliki izazov."

Santiago Gonzales-Ayer stigao je u Annapolis iz Španije:

"Boravak ovdje otvara horizonte, pruža mogućnost boljeg razumijevanja američkog načina života, tradicija i kulture."

Mornarička akademija u Annapolisu, savezna država Maryland, osnovana je 1845. godine i od tada do danas u njoj se školuju mornarički podoficiri i oficiri.

Direktor međunarodnog programa obrazovanja Tim Bisher ističe da je otvaranje Akademije za obrazovanje studenata iz inostranstva sasvim logično u svijetu sve više i više povezanom suvremenim metodama i načinima komunikacija i društvenim medijima. Prisjeća se i svog diplomiranja:

"Kada sam ja diplomirao 1981. godine, samo su oficiri sa visokim činom bili ti koji su ostvarivali kontakte sa oficirima stranih mornarica. Danas je sasvinm drugačije. Naša akademija, naši studenti, budući podoficiri su u prilici da uspostavljaju i održaju kontakte sa stranim kolegama. Mi stvaramo mlade ambasadore i prije njihovog promoviranja u podoficire."

Takvu ocjenu potvrđuje i mornarički poručnik Paul Angelo koji je diplomirao 2006. godine:

"Svijet je sve manji i manji. Jednog dana studenti naše akademije radiće, djelovaće u okolnostima i sredinama o kojima su, jedni od drugih, saznavali više u godinama obrazovanja u Annapolisu. Strani studenti učili su od nas, i obrnuto, mi od njih. Mislim da je vrlo važno da naši saveznici i prijatelji tačno znaju kako mi, kao vojska, funkcioniramo i djelujemo."

Nakon završetka školovanja Santiago Gonzales-Ayer vratiće se u Španiju i raditi kao mornarički oficir.

David Ochy želi raditi kao pomorski inžinjer:

"Moja budućnost je Panami"

I on, i svi drugi strani studenti vratiće se kućama bogatiji za prijateljstva i iskustva stečena življenjem i druženjem sa američkim vršnjacima u Mornaričkoj akademiji u Annapolisu.
SAD: Otvorena vrata Mornaričke akademije u Annapolisu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
XS
SM
MD
LG