Linkovi

SAD: Ostvaren san male Kostarikanke


Sandra Cauffman, NASA (na desnoj strani snimka)
Sandra Cauffman, NASA (na desnoj strani snimka)

"Ponosim se onim što sam postigla, ponosim se što sam dio istraživanja misterija svemira."

Prije 48 godina, u julu 1969. godine, američki astronaut Neil Armstrong je po prvih put u ljudskoj povijesti, kročio na mjesečevo tlo. Sandra Cauffman je imala sedam godina kada je gledala slijetanje Apolla na Mjesec. Direktan prenos prvih koraka Neila Armstronga doslovno ju je prikovao za susjedov televizijski ekran u njenoj rodnoj Kostariki. Prisjećajući se prizora koji je gledala, ona kaže da je poželjela biti dio te vrste poduhvata i da je majci rekla da jednog dana i ona želi ići na Mjesec.

Sandra Cauffman, ta mala djevojčica, danas je jedna od vodećih stručnjaka NASA-e, američke Agencije za istraživanje svemira:

"Ponosim se onim što sam postigla, ponosim se što sam dio istraživanja misterija svemira."

Sandra Caffman je sada u NASA-i zamjenica direktora znastvenenog odjela. Jedna je od više žena hispaničkog porijekla na vodećim pozicijama. U NASA-i je više od 25 godina. Ponosna je na svoje ušešće u timu koji je radio na projektu svemirskog teleskopa Hubble i satelita koji sada kruže oko Marsa. Sada je posvećena još jednom zadatku - podsticanju mladih, posebno djevojaka, da se posvete znanosti i tehnologiji:

"Ono što pokušavam dugi niz godina je pobuditi uvjerenje kod djevojčica da to što su djevojčice ne znači da ne mogu biti znanstvenice ili inžinjeri. I da, ako njihovi roditelji nisu išli u školu, to ne znači da se i one ne mogu obrazovati."

Sandra Cauffman je odrasla u siromaštvu. Uz majčino beskrajno ohrabrivanje prevladala je predrasude sa kojima se suočavala kao studentica tehnologije. Nakon što je sa porodicom iz Kostarike preselila u američku saveznu državu Virginia, omogućena joj je obuka za početak rada u NASA-inom Centru za svemirske letove Goddard, nedaleko od Washingtona:

"Radeći u NASA-i, pružene su mi mogućnosti za projektovanje i testiranje raznih uređaja. Surađivala sam sa iskusnim znantvenicima na ostvarivanju novih misija istraživanja svemira. Radila sam sa divnim kolegama koji su razmišljali o onome što nikada ranije nije rađeno i snažno me inspirirali iz dana u dan."

Sandri Cauffman velika čast ukazana je i u njenoj rodnoj Kostariki. U martu, uz još dvije Kostarikanke, njen lik našao se i na poštanskoj marki.

Motiv za njena nastojanja da ohrabri što više djevojaka i žena da se posvete nauci i tehnologiji je jednostavan:

"Potrebna nam je različitost. Mi razmišljamo drugačije, mnogo toga vidimo drugačije. I trebamo uzore."

Sandra Cauffman planira uspostaviti fondaciju kroz koju bi mladima pomogla da pređu preko barijera. Njena poruka je....

"Život nikada nije lak i jednostavan. Okolnosti u kojima si rođen ne određuju u kakvu osobu ćeš izrasti. Vi ste ti koji kontrolirate svoj put, zacrtajte vaše kratkoročne i dugoročne ciljeve."

Odnedavno Sandra Cauffman je probila još jednu barijeru. Kostarikansko Nacionalno udruženje inžinjera dalo je saglasnost da se još jedna marka posveti Sandri. To udruženje odbijalo je u članstvo primati žene-inžinjere.

SAD: Ostvaren san male Kostarikanke
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG