Linkovi

Kongres SAD: Američki muslimani sučeljeni sa sve većom diskriminacijom


Kongres SAD: Američki muslimani sučeljeni sa sve većom diskriminacijom
Kongres SAD: Američki muslimani sučeljeni sa sve većom diskriminacijom

Senator Richard Durbin iz savezne države Illinois djelomično za to okrivljuje političke i vjerske čelnike u Sjedinjenim Državama koji kleveću Islam

Administracija predsjednika Obame kaže da su američki muslimani i dalje glavna meta mržnje, nasilja i diskriminacije, što je situacija koja traži proaktivna nastojanja od strane vlasti. Naš dopisnik iz Senata javlja da je očuvanje prava muslimana u Sjedinjenim Državama u središtu jednog saslušanja na Capitol Hillu.

Skoro deset godina nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. godine, ta tragedija više nije možda toliko u kolektivnoj svijesti Amerikanaca, međutim, posljedice po muslimansku zajednicu u zemlji i dalje su itekako stvarne. Pomoćnik ministra pravosuđa za građanska prava Thomas Perez svjedočio je pred senatskim Pravosudnim pododborom za građanska prava.

Thomas Perez: Nažalost, i dalje vidimo konstantni val nasilja i diskriminacije na čijoj su meti muslimani, Arapi, Sikhi i južnoazijske zajednice. U svakom gradu i gradiću u kojem sam se susreo s čelnicima muslimana i drugih manjina bio sam zaprepašten osjećajem straha koji ispunjava njihove živote: strah od nasilja, netolerancije, mržnje i diskriminacije.

Gospodin Perez kaže da su te stvari najbolnije za muslimansku djecu koja su rođena u Sjedinjenim Državama.

Thomas Perez: Konstantno čujem pritužbe da su djeca sučeljena sa zlostavljanjem u školi, da ih zovu teroristima i kažu neka odu kući, iako su Sjedinjene Države njihov dom.

Savezna statistika pokazuje značajno povećanje zločina iz mržnje prema američkim muslimanima nakon 2001. godine. Demokratski senator Richard Durbin iz savezne države Illinois djelomično za to okrivljuje političke i vjerske čelnike u Sjedinjenim Državama koji kleveću Islam.

Richard Durbin: Jedan od vodećih članova Kongresa je otvoreno rekao: 'Previše je džamija u ovoj zemlji'. Čak je i jedan ugledni vjerski čelnik rekao da je Islam zao i opak. Takvi zapaljivi govori uglednih osoba stvaraju plodno tlo za diskriminaciju.

Uz slobodu vjeroispovijesti, sloboda govora je jedno od dragocjenih američkih građanskih prava, čak i kad se riječi koriste na neugodne načine. Ravnoteža između prava i sloboda u slobodnom društvu bila je u žarištu komentara republikanskog senatora iz savezne države Južne Karoline Lindseya Grahama. Senator Graham osudio je netoleranciju no također je pozvao muslimane da se suprotstavljaju širenju radikalnog Islama.

Lindsey Graham: Američkoj muslimanskoj zajednici poručujem da ću stajati uz njih dok prakticiraju svoju vjeru i primjenjuju svoja ustavna prava. Ali tražim od vas da u tu borbu uđete kao zajednica i dajte na znanje vašim mladima kako postoje granice koje nećete preći. A postoje radikalne poruke koje šire ljudi koji bi ubili svakog umjerenog muslimana, Židova, kršćanina ili agnostika. U tome smo svi zajedno.

Senator Richard Durbin
Senator Richard Durbin

Senator Durbin ukazao je na činjenicu da je prošle godine spriječen teroristički napad na newyorškom Times Squareu zahvaljujući jednom budnom muslimanu koji je obavijestio vlasti.

Richard Durbin: Od napada od 11. rujna borimo se protiv terorizma. I dalje tražimo i primamo podršku mnogih američkih muslimana koji vole ovu zemlju i surađuju s našom vladom kako bi je zaštitili.

Jedna studija koju je prošle godine financirao Nacionalni institut za pravdu zaključuje da, premda su mnogi američki muslimani i dalje žrtve predrasuda i diskriminacije, ta zajednica je usvojila svoju vlastitu politiku da se obrani od radikalne ideologije i da je postotak radikaliziranih američkih muslimana krajnje nizak.

XS
SM
MD
LG