Linkovi

SAD: Izbor koji će, ako se desi, ući u povijest


US elections 2016 Pashto image
US elections 2016 Pashto image

Ako Harish Patel bude izabran, biće prvi američki musliman, useljenik, u Generalnoj skupštini savezne države Illinois.

Najveći dio pažnje u američkoj saveznoj državi Illinois usmjeren je primarne izbore koji će biti održani narednog tjedna i kandidate koji se bore za predsjedničku nominaciju Republikanske i Demokratske stranke. U dubokoj sjeni te kampanje u toku je predizborna kampanja za izbor stranačkih kandidata koji bi u novembru bili birani za Generalnu skupštinu Illinoisa.

Jedno od izbornih područja je Distrikt 40 u sjeverozapadnom dijelu Chicaga. Tu živi i radi Paul Sack. Nije zadovoljan odsnosom političara prema sredinama u kojima su birani i onima koji su glasali za njih. O tome kratko kaže:

"Imamo na hiljade političara koji nas predstavljaju na gradskom, okružnom i državnim nivoima, ali je jako malo onih na koje se možemo osloniti."

Jedno kucanje na vrata Sackovog apartmana krajem prošle godine ponukalo ga je na drugačije razmišljanje.

"Aktivista kojem sam otvorio vrata govorio mi je o čovjeku u čijoj izbornoj kampanji učestvuje. I pomislio sam da taj čovjek vjeruje u iste stvari kao i ja, pomislio sam je da je vrijeme da se i ja u nešto uključim."

To nešto bilo je uključivanja u izborni štab Harisha Patela, kandidata Demokratske stranke za Generalnu skupštinu savezne države Illinois. Primarno, unutarstranačko glasanje biće obavljeno 15. marta. Harish Patel je mladi američki musliman, useljenik koji nikada ranije nije biran na neku javnu ili političku funkciju.

Patel se deklarira kao neovisni demokrata, kandidat koji se ne obavezuje samo i isključivo politici njegove stranke. I on nije zadovoljan sadašnjim, političkim stanjem stvari:

"Moja savezna država ne poštuje i ne odgovara na potrebe zajednice u kojoj živim. Imam osjećaj da u mom distriktu postoji kriza demokratije."

Harish Patel je 1999. godine sa majkom, udovicom, stigao u Sjedinjene Države. Nije znao engleski. Ipak, zahvaljujući javnim, besplatnim programima uspješno je prošao niže faze obrazovanja, a zatim diplomirao i na jednom od koledža. Sada želi vratiti dio tog duga:

"Moj uspjeh bio je moguć jer je lokalna zajednica investirala u mene. I sada je vrijeme da i ja razmišljam i radim na tome da te programe učinim još bogatijim i dostupnijim drugima koji dolaze živjeti u mom distriktu, da pomognem onima koji su već tu, da uspiju kao što sam ja uspio."

Izborni Distrikt 40 je jedan od etnički najraznovrsnijih u Illinoisu. Zajednica američkih muslimana, sa tri džamije, je velika. Na primarnim izborima u tom distriktu glasaće se o dva kandidata, Harishu Patelu ili Jaime Andradeu. Pobjednik će vjerojatno biti izabran i u Generalnu skupštinu Illinoisa, na na općim izborima početkom novembra, jer Republikanci, za sada, nemaju protukandidata.

Ako Harish Patel bude izabran biće prvi američki musliman, useljenik, u Generalnoj skupštini savezne države Illinois. To je nešto čemu se Paul Sack nada da će svjedočiti i kao birač, i odnedavno i kao novi član izbornog tima Harisha Patela:

"Velika je stvar da bi neko iz druge zemlje, da bi neko ko je počeo učiti engleski u 14. godini, mogao biti izabran za našeg predstavnika."

Pobjeda na izborima je lakši dio puta. Nakon toga slijediće mnogo teži dio. Generalna skupština Illinoisa slijedeće godine moraće rješavati brojne probleme. Jedan od tih problema je i bužetski deficit od 9 milijardi dolara.

SAD: Izbor koji će, ako se desi, ući u povijest
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG