Linkovi

Snage SAD započele novu rundu vazdušnih udara na talibane


Američki vojni helikopter leti iznad mjesta napada bombaša samoubice na NATO konvoj u Kandaharu, južno od Kabula, Avganistan, 2. avgusta 2017.
Američki vojni helikopter leti iznad mjesta napada bombaša samoubice na NATO konvoj u Kandaharu, južno od Kabula, Avganistan, 2. avgusta 2017.

Snage američke vojske započele su novu kampanju bombardovanja u severnom Avganistanu protiv talibana.

Vojska je izdala saopštenje u utorak u kome se kaže da je započeta serija preciznih udara prošlog petka na ono za šta se vjeruje da su objekti za obuku u provinciji Badekšan, sa ciljem "spriječavanja planiranja i uvježbavanja terorističkih akata u blizini granice sa Kinom i Tadžekistanom".

U vazdušnim udarima takođe su uništena vozila ukradena od Afganistanske nacionalne armije, u kojima su prevožene improvizovne eksplozivne naprave.

"Talibani nemaju gdje da se sakriju", citirana je izjava generala Džona Nikolsona, komandanta američkih snaga u Afganistanu. "Neće biti sigurnih utočišta za bilo koju terorističku grupu riješenu da nanosi štetu i razaranje ovoj zemlji".

Nastavljeni američki vazdušni napadi takođe su oslabili izvore finansiranja talibana i ugrozili njihova utočišta, rezultirajući gubitkom više od 30 miliona dolara prihoda talibana, otkako je kampanja bombardovanja započela krajem novembra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG