Linkovi

PENTAGON: Novi vid protivterorističke borbe


Sjedinjene Države preferiraju zarobljavanje terorista, što je osnovni zadatak specijalnih jedinica, i radi sticanja novih informacija, i radi izvođenja na sud.

Dvije nedavne intervencije specijalnih jedinica američkih oružanih snaga, jedna u Somaliji, a druga u Libiji, upućuju na zaključak da je Afrika novi front u globalnom ratu protiv terorizma i terorističkih grupa i terorista. Oba udara biće dugoročno taktičko opredjeljene na tom kontinentu ističe predsjednik Barack Obama:

"Afrika je prostor na kome se, zbog nedovoljnih kapaciteta državnih vlada i ogromnih, rijetko naseljenih prostora, teroristi mogu okupljati, sakrivati, obučavati... Mi ćemo ih morati nastaviti progoniti."

Neželjene posljedice udara dronima u Jemenu, gdje je među žrtvama bilo i nedužnih osoba, bile su problematične po ugled Sjedinjenih Država. Stoga je u maju ove godine gospodin Obama najavio promjenu taktike:

"Uspjesi protiv jezgra al-Qaide smanjuju potrebu za udarima iz drona."

Na promjenu taktike udarima drona, osim kritika iz inostranstva, doprinijele su i kritike američkih aktivista za poštivanje ljudskih prava.

Joseph Siegle, direktor Centra za Afriku američkog Ministarstva odbrane, ističe da je promjena taktike ključna za izgradnju i očuvanje partnerstva sa afričkim zemljama:

"Svjesni smo da je rat protiv terorizma dug rat. To nije serija pojedinačnih misija. Da bi dobili taj rat moramo imati podršku stanovništva na prostorima sa kojih teroristi napadaju. A podršku nećemo imati ako bude nedužnih žrtava u tim zemljama."

Američka vlada preferira zarobljavanje terorista, što je osnovni zadatak specijalnih jedinica, i radi sticanja novih informacija, i radi izvođenja na sud.

Slanje specijalnih jedinica na tlo uvijek je veliki rizik. Mnogi Amerikanci pamte, a na to ih podsjeća i holivudski film „Black Hawk Down,“ na tragičan ishod obaranja američkog borbenog helikoptera tokom sukoba u somalijskom glavnom gradu Mogadišu prije 20 godina. Bilo je u sklopu tadašnje misije međunarodnih snaga. Somalijski militanti ubili su 18 američkih vojnika i to je nešto što niko u oružanim snagama Sjedinjenih Država ne želi da se ponovi.
SAD: Novi vid protivterorističke borbe
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG