Linkovi

SAD žele vidjeti šta uhapšeni al-Libi može otkriti o al-Qaidi


Američki zvaničnici se nadaju da će saznati više o tome na koji način operira al Qaida, kao i o njenim planovima za buduće napade.

Američki zvaničnici se nadaju da će saznati više o tome na koji način operira al Qaida, kao i o njenim planovima za buduće napade, tokom ispitivanja Abu Anasa al Libija, kojeg su američki komandosi u subotu uhvatili tokom racije u Tripoliju.

Federalni sud u New Yorku je 2000 godine optužio Abu Anasa al Libija za, kako se navodi, ulogu u bombaškom napadu na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. Američki zvaničnici sada kažu da je on pritvoren na američkom vojnom brodu u Mediteranu, i da bi trebao izaći na suđenje pred američki federalni sud radije nego biti prebačen u Guantanamo, gdje se ostali osumnjičeni za teror godinama drže bez sudskog procesa. Jennifer Daskal, profesorica prava na univerzitetu American, koja je pisala o procedurama prema drugim osumnjičenicima u Guantanamu, kaže da bi proces mogao biti brži ako se Abu Anas ne pošalje u američku pomorsku bazu na Kubi.

Federalni sudovi imaju uspostavljen dosije i sposobni su rješavati te slučajeve. Oni su vjerodostojni. Ne postoje bezbrojni izazovi i pitanja vezana za jurisdikciju, odnos između advokata i klijenta, vrstu dokaza, sve što je od samog početka bilo teret za vojne komisije, kaže Jennifer Daskal.

Američki komandosi su u subotu uhvatili Abu Anasa u njegovom automobilu na jednoj od ulica Tripolija. Sa već gotovom optužnicom i većinom sakupljenihi dokaza, Sjedinjene države će vidjeti šta im on može otkriti o al-Qaidi, kaže Jennifer Daskal.

Pretpostavljam da su uposlili visoko kvalificiranu ispotivačku grupu koju sačinjavaju stručnjaci iz FBI-a i ministarstva odbrane, koji će upotrijebiti svoju ekspertizu i znanje kako bi sakupili što više obavještajnih podataka od al Libija, što brže i na što efikasniji način.

U isto vrijeme dok su američke specijalne snage hvatale Abu Anasa, američki komandosi su neuspješno pokušali uhvatiti Abdikadira Mohameda Abdikadira, poznatog kao Ikrima, koji je glavni zapovjednik al Shababa u Somaliji, grupe odgovorne za nedavni napad na trgovački centar u Najrobiju. Sjedinjene države navode da je on bliski suradnik onih koji stoje iza napada na ambasade 1998. Zvaničnici Pentagona kažu da te dvije operacije nisu povezane. Ali analitičari kažu da su izvedene gotovo simultano kako bi se spriječili militanti da se pripreme za napad.
XS
SM
MD
LG