Linkovi

Državni sekretar Kerry u iračkom Kurdistanu


Državni sekretar John Kerry i regionalni kurdski predsjednik Massoud Barzani
Državni sekretar John Kerry i regionalni kurdski predsjednik Massoud Barzani
Američki državni sekretar John Kerry se nalazi u Iraku već drugi dan, gdje se danas sastao s liderima autonomne oblasti Kurdistan. Kerryjevo današnja posjeta pokrajinskom glavnom gradu Irbilu se fokusirala na susret s regionalnim predsjednikom Massoudom Barzanijem.

Državni sekretar je izjavio za novinare da je najbolji način da se zaustavi pobuna sunitskih militanata - to da se irački lideri ubijede da hitno provedu reformu vlade , predvodjene šiitskom većinom.

"Problem formiranja vlade je glavni izazov s kojim se sučeljavamo. Posljednjih dana je suradnja od strane trupa iz kurdskog regiona, bila istinski ključna , kako u blokiranju napredovanja ISIL-a u tom području, tako i u smislu osiguranja odredjene podrške iračkim snagama, kazao je državni sekretar John Kerry.

On se nada da će Barzanijeva podrška prisiliti iračkog premijera Nouri al-Malikija da dodijeli veće ovlasti kako sunitskim, tako i kurdskim manjinama, što bi, zauzvrat, ublažilo bijes prema Baghdadu, na koji se oslanjaju militanti ISIL-a.

Barzanijeva podrška je važna i zbog toga što Kurdi predstavljaju oko 20 posto iračke populacije, i obično glasaju ujedinjeni.

U medjuvremenu su Sjedinjene Države obećale intenzivnu i dugotrajnu podršku Iraku. Jedna od glavnih komponenti te pomoći su timovi vojnih savjetnika, koji mogu krenuti u akciju zahvaljujući sporazumu izmedju Washingtona i Baghdada kojim se obezbjedjuje zakonska zaštita američkih snaga. Ipak, sve je veća briga koliko ovakva američka podrška može zaista pomoći, pogotovo što postoje znakovi da iračka vojska popušta pod pritiskom.

Već je postala prepoznatljiva slika kada militanti Islamske države Irak i Levant, ISIL, slave još jednu pobjedu.

Ovi koji bježe, pričaju priče o užasu.

Ali Shebban, izbjeglica, priča:

"Kamo sreće da sam imao kameru sa sobom, da snimim to što nam se dogodilo, da drugi mogu vidjeti vlastitim očima. Krvava bitka svud okolo...djeca, žene, starci, bježe kao ludi...

U Sjedinjenim Državama, dodatni pozivi na zračne udare stižu od kongresmena kao što je Adam Kinzinger iz Illinois-a ,i sam veteran iz rata u Iraku.

“Mogu se precizno gadjati militanti ISIL-a u selima gdje su se smjestili, može se ograničiti njihovo kretanje, i obezbijediti prostor iračlkoj vojsci da ponovno preuzme svoju zemlju., govori kongresmen Kinzinger, inače republikanac.

Pentagon već šalje municiju, tenkovske granate, i drugu opremu iračkim snagama. Iračko ministarstvo obrane je objavilo video snimak koji pokazuje kako irački helikopteri ispaljuju vatru na snage ISIL-a, braneći jednu važnu rafineriju. No, bilo je i izvještaja o povlačenjima Iračana, duž granice sa Jordanom.

"Vojska se povlači sa granice. Ova granica nije ni malo stabilna. CIjela situacija je nestabilna., kaže Nouri Hussein, vozač kamiona.

Zvaničnici američke obrane kažu da iračke snage sigurnosti imaju cijeli niz problema, uključujući ozbiljan nedostatak liderstva u nekim područjima. No niko ne zna koliko su zaista duboki svi ti problemi.

Neki bivši američki zvaničnici kažu da bi polaganje nade u to da će iračka vojska nešto učiniti u ovom trenutku - bilo pogrešno.

Sarah Chayes je bila specijalni savjetnik bivšem zapovjedniku američkih oružanih snaga, admiralu Mike Mullenu.Ona kaže:

“AKo je iračka vlada akutno sektaški podijeljena, ili akutno korumpirana - ili pak i jedno i drugo - toliko da veliki dio stanovništva osjeća sram i poniženje, onda nikakav broj lokalnih vojnika ne može nadoknaditi takav deficit .

I dok se iračke snage, kako izgleda, tope, posebno na sjeveru zemlje, strategija militanata daje rezultata, kaže bivši oficir, sadašnji vojni analitičar, Paul Floyd, i dodaje:

“Izuzetno su efikasni, vrlo pokretni pokrivajući veliko područje, i praktički rastjerujući iračku vojsku.

Sada ovisi o američkim vojnim stručnjacima da vide mogu li pomoći Iraku da okrene vojsnu sreću na svoju stranu.
XS
SM
MD
LG