Linkovi

Talibani najavili proljetnju ofanzivu


Taliban Fighters
Taliban Fighters
Američke i savezničke snage u Afghanistanu se pripremaju za nove napade nakon što je Taliban saopćio da počinje proljetnje doba borbi.

Objava talibanskih pobunjenika je stigla kao audio poruka, objavljujući početak monumentalne proljetnje operacije, kojoj je cilj poraz onih koje Taliban naziva Zapadnim osvajačima - aludirajući na Amerikom predvodjene savezničke snage koje su inače u procesu povlačenja. Američki ministar obrane Chuck Hagel , koji je Afghanistan posjetio u martu, je kazao da pred američkim snagama leže izazovi pogotovo kada je u pitanju predaja brige o bezbjednosti Afghanistancima.Ministar Hagel je dodao:

Ta tranzicija mora biti obavljena na pravi način, u partnerstvu sa Afghanistancima, i našim saveznicima.

Po prvi puta su ovog proljeća afganistanske snage u prvim redovima, dok saveznici predstavljaju podršku. To znači da su afghanistanske snage primarna meta za pobunjenike koji su izuzetno pojačali svoje napade tijekom zime. U izvještaju respektabilne neovisne analitičarske grupe, Afganistanski nevladin ured za bezbjednost, se kaže da je broj napada pobunjenika porastao za 47 posto u protekloj godini. 74 procenta ovih napada je usmjereno na afghanistanske nacionalne snage, a samo 4 posto je protiv medjunarodnih snaga.

Jonah Blank je analitičar pri grupi Rand Corporation, i on kaže:

Taliban pokušava utvrditi svoju dominantnost , odnosno svoju moć u odnosu na afghanistanske nacionalne snage, kao i da utjera strah u njih. Ne napadaju toliko ISAF ili američke trupe, jer masovno ginu kada poduzmu takve akcije. Vidjet ćemo šta će se dogoditi sada kada smo objavili da ćemo se povući i da će u Afghanistanu preostati tek mali broj medjunarodnih vojnika.

Sjedinjene države bi trebale povući najveći dio od 66 hiljada vojnika iz Afghanistana do decembra 2014. godine. Još se odlučuje koliko će trupa ostati u toj zemlji. Odgovor na to pitanje može dati to kako će se afghanistanske snage boriti ovog proljeća.
XS
SM
MD
LG