Linkovi

SAD – Rusija: Oštrije sa Republikancima u oba doma Kongresa?!


Rusko teško oružje na istoku Ukrajine

"Ako se Kongres uključi, uz obimniju vojnu pomoć i izdašniju ekonomsku pomoć Kijevu, moglo bi biti i znatno oštrijih sankcija prema Rusiji. I Kongres ih neće tako lako opozvati."

Po ocjenama Bijele kuće američke sankcije protiv Rusije, zbog podrške Moskve separatistima na istoku Ukrajine, imaju snažan negatican uticaj na rusku ekonomiju. Republikanci, nakon izbora za Konres početkom ovog mjeseca na kojima su stekli većinu i u Senatu i od januara iduće godine imaju kontrolu u oba doma Kongresa, zalažu se za mnogo direktniju vojnu pomoć vladi Ukrajine.

Da li će, i kakve bi promjene u američkoj politici prema Rusiji i ukrajinskoj krizi mogle uslijediti shodno činjenici da je u američkom Kongresu došlo i do promjene dosadašnjeg odnosa međustranačke moći?

Ukrajinskim snagama koje se bore protiv Rusijom podržavanih separatista potrebna je snažnija pomoć Evrope i Sjedinjenih Država. Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi, nakon poraza Demokrata na izborima za Kongres, koristiti oslabljenu poziciju predsjednika Obame za dalju i obimniju podršku separatistima ocjenjuje analitičar Atlanstkog vijeća Robert Manning i dodaje:

"Znamo da, kada je Ukrajina u pitanju, Putin nastoji ojačati ruski uticaj na ukrajinskom istoku, posebno na području Donjecka. Sada je može biti ohrabren da to čini još intenzivnije."

Na samitu azijsko-pacifičkih zemalja u Pekingu nije bilo kritika upućenih ruskom predsjedniku zbog politike prema Ukrajini, dijelom i zbog, kako je to rekao bivši Putinov savjetnik Andrej Illarianov, taktičke pauze u ruskoj ofanzivi. Illarianov, sada analitičar instituta Cato, takođe ističe:

"Ta taktička pauza je među-korak poslije izbora za američki Kongres i Putinovog učešća na samitu u Pekingu. U Moskvi je procijenjeno da bi eskaliranje sukoba na istoku Ukrajine pogoršalo atmosferu tokom Putinovih susreta sa predsjednicima drugih zemalja. Sada, nakon samita, slijediće eskalacija."

Senator John McCain, Republikanac, od januara novi predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage, odavno vrši pritisak na predsjednika Obamu da prema Moskvi bude mnogo čvršći i oštriji. Taj pritisak mogao bi pomoći gospodinu Obami, smatra profesor univerziteta American Keith Darden:

"Na određeni način to će osnažiti Obaminu poziciju u eventualnim pregovorima sa Rusima. Jednostavno zato što je od januara mnogo izvjesnija mogućnost da Kongres djeluje po svom nahođenju."

Eric Rubin, pomoćnik državnog sekretara za evropski i evroazijski sektor, kaže da je dvostranačka podrška američkoj politici prema ukrajinskoj krizi neupitna i dodaje:

"Ključno je pitanje da li Ukrajini treba pomoć za oružane snage i za infrastruktutu sistema nacionalne sigurnosti. Odgovor ja da. Jesmo li spremni pomoći? Odgovor je opet da. Tu smo jasni. Pomogli smo, pomagaćemo još više. Kako i čime? Razmatranja o tome su u toku."

Imenovanja lidera i uspostavljanje vlasti u neovisno samoproglašavanim regionima na istoku Ukrajine mogli bi biti podsticaj Republikancima u Kongresu da iniciraju nove američke poteze, uključujući i slanje oružja vladi u Kijevu, smatra profesor Darden:

"Ako se Kongres uključi, mjere će vjerojatno biti mnogo ozbilnije. Uz obimniju vojnu pomoć Ukrajini, uz izdašniju ekonomsku pomoć Kijevu, moglo bi biti i znatno oštrijih sankcija prema Rusiji. I Kongres ih neće tako lako opozvati."

O oštrijim sankcijama prema Rusiji najviši zvaničnici Evropske unije razgovaraće u Briselu narednog ponedjeljka, najavila je Federica Mogherini, komesarka za vanjsku politiku:

"Razovaraćemo, ne samo o tome da li pojačati sankcije, nego i kako dalje podržavati Ukrajinu i olakšati teško stanje na njenoj teritoriji."

Novi podsticaj tenzijama na ukrajinko-ruskoj granici su pokreti ruskih trupa i doturanje pomoći separatistima. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je da bi to moglo dovesti do novog vala nasilja i da se mora učiniti sve da se dalji oružani sukobi izbjegnu.

SAD – Rusija: Oštrije sa Republikancima u oba doma Kongresa?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

XS
SM
MD
LG