Linkovi

SAD: Bojazan i strah kao elementi predizborne kampanje


Potenciranje opasnosti od širenja ebole i prijetnji militanata ISIS-a u televizijskim preizbornim kampanjama je povod za bojazan i nemir Amerikanaca, konstatuje se u Gallupovim anketama.

Gallupova ispitivanja javnog mnjena u Sjedinjenim Američkim Država, 15-ak dana prije izbora za Kongres, ukazuju na postojanje određenih bojazni i nemira među Amerikancima podsticanih pojavom virusa ebole na američkom tlu i stanjem u Iraku i Siriji. Strah od širenja ebole i zabrinutost da bi militanti i teroristi Islamske države mogli ugroziti živote Amerikanaca i ovdje, u Sjedinjenim Državama, su na vrhu liste od 10 najbitnijih pitanja sa kojima se zemlja suočava, smatraju mnogi Amerikanci. Kandidati Republikanske stranke ističu pitanje sigurnosti zemlje pod Barackom Obamom, kao predsjednikom. Obamini Demokrati optužuju Republikance za kresanje fondova za javno zdravstvo i sada, u vrijeme kada se virus ebole pojavio. Faktor straha i njegovo korištenje, jednostavno rečeno, su činjenice sadašnje predizborne kampanje kandidata i jedne i druge stranke.

Uznemirujuće, pa i zastrašujuće vijesti, kao propagadni materijal uvrštene su te oglase. Primjera radi, saopštenje predstavnika dalaske bolnice da je preliminarni test na virus ebole druge medicinske setre Prezbiterijanske bolnice u Dalasu bio potitivan.

U istu svrhu, u propagandnim oglasima, ukomponirani su snimci i vijesti o smaknuću trojice Amerikanaca i jednog Britanca kojima su militanti Islamske države odsjekli glave.

Za prijetnje džihadista i Amerikancima i svijetu kao intenzivno korištenim elementima predizbornih kampanja Frank Newport, glavni Gallupov urednik, kaže:

"Sadašnje vojne akcije protiv militanata Islamske države prate isticanja da su zlo koje treba uništiti. I mnogi kandidati za senatore pokušavaju, kao što to političari uvijek rade, taj rat iz zraka i strah od tog zla iskoristiti za pridobijanje glasača."

Kandidati Republikanske stranke i njihovi simpatizeri koriste televizijske oglase da konkurente, kandidate Demokratske stranke vežu za predsjednika Obamu i optuže ih za slabosti i propuste vezane za nacionalnu sigurnost. Najčešća poruka tih oglasa je da gospodin Obama i Demokrati ne čine ništa da osiguraju američke granice i spriječe njihovo olako prelaženje. Potenciranje opasnosti te vrste u televizijskim oglasima, najskupljim ali i najuticajnim vidom kampanje, je povod za bojazan i nemir Amerikanaca, konstatuje se u Gallupovim anketama.

Kandidati Demokratske stranke uzvraćaju kampanjom u kojoj, pored ostalog, pojavu ebole u Sjedinjenim Državama koriste kao argument o negativnim posljedicama kresanja fondova i budžeta federalne vlade na čemu insistiraju republikanci. Riječ „kresanje“ ističe se i ponavlja u mnogim preizbornim oglasima, a da i to izaziva zebnju mnogih Amerikanaca potvrđuju odgovori Mary Huttar i Franka Wymana, turista zatečenih u obilasku vašingtonskih znamenitosti:

"Ne plašim se da će ebola biti ogroman problem. Bolest je užasna i stoga se, ipak, pitam kako će se sa njom nositi naš zdravstveni sistem."

„Počinjem da brinem. Nisam još uvijek uplašen jer mislim da možemo naći izlaz."

Unatoč bojazni, nemiru i nesigurnosti koje uzrokuju preizborni oglasi kojima se u propagandne svrhe koriste ebola i militanti Islamske države, za najveći broj Amerikanaca, i dugoročno i sada, ključna pitanja su ekonomija, nezaposlenost, obrazovanje, bužet, rad federalne vlade, porezi, cijene....

SAD: Bojazan i strah kao elementi predizborne kampanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

XS
SM
MD
LG