Linkovi

Većina Amerikanaca podržava prosvjede u arapskom svijetu


Army soldiers stand on top of armored vehicles as they block anti-government protesters at a barricade during a demonstration demanding the ouster of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz, April 11, 2011
Army soldiers stand on top of armored vehicles as they block anti-government protesters at a barricade during a demonstration demanding the ouster of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz, April 11, 2011

57 posto sudionika ankete podržava demokratske pokrete, čak i kad im se kaže da bi to moglo rezultirati s vladama koje se suprotstavljaju američkoj vanjskoj politici

Jedna nova anketa pokazuje da većina Amerikanaca podržava prosvjede u arapskom svijetu i željela bi da se taj dio svijeta demokratizira - iako bi to moglo dovesti na vlast one koji nisu prijateljski naklonjeni prema Sjedinjenim Državama.

Anketu je proveo početkom mjeseca Program za stavove o međunarodnoj politici na Sveučilištu Maryland. Ispitanici su odgovarali na pitanja o promjenama koje su zahvatile arapski svijet. U omjeru 3 naprama jedan, odgovorili su da vjeruju kako nemiri pokazuju da je riječ o 'nezadovoljstvu običnih ljudi koji žele slobodu i demokraciju', a ne o islamističkim skupinama koje se pokušavaju domoći političke moći. Šezdeset pet posto ispitanika kaže da bi bilo pozitivno za Sjedinjene Države da zemlje na Srednjem istoku postanu demokratskije.

Politički analitičar Shibley Telhami kaže da je zapanjujuće kako 57 posto sudionika ankete podržava demokratske pokrete, čak i kad im se kaže da bi to moglo rezultirati s vladama koje se suprotstavljaju američkoj vanjskoj politici. "To je prilično neobično jer obično naš strah od manje prijateljski naklonjenih vlada slabi želju da zagovaramo demokraciju. To je svojevrsna trampa u američkoj vanjskoj politici koja je kontinuirana".

Shibley Telhami
Shibley Telhami

Telhami kaže da su stavovi Amerikanaca o Arapima postali pozitivniji kao rezultat nemira na Srednjem istoku. "Konkretno u slučaju Egipta, gdje 70 posto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o egipatskom narodu, što je otprilike isto kao i prema Izraelcima".

Ista ankete pokazuje vrlo malo promjene oko toga koga Amerikanci favoriziraju u izraelsko-palestinskom sukobu. U odgovoru na to pitanje 65 posto ispitanika kaže da bi Sjedinjene Države trebale biti neutralne, dok 27 posto vjeruje da bi trebale biti na strani Izraela, u usporedbi s pet posto koji žele da Washington podrži Palestince.

Unatoč simpatiji prema demokratskim pokretima, anketa pokazuju sve manju podršku koalicijskim zračnim udarima u Libiji, a većina ispitanika protivi se naoružavanju tamošnjih pobunjenika. Steven Kull je direktor Programa za stavove o međunarodnoj politici. "Ova anketa u biti kaže: 'Ne pozivajte na demokraciju. Ne budite na strani prosvjednika. A ako stvari završe u demokratskom smjeru, zaplješćimo'".

Ova anketa je objavljena uoči konferencije ovdje u Washingtonu o odnosima između Sjedinjenih Država i muslimanskog svijeta na kojoj će glavni govornik biti američka državna tajnica Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG