Linkovi

Izraelsko-palestinski sukob: Kerry gasi vatru


Kerry i Netanyahu danas u Berlinu
Kerry i Netanyahu danas u Berlinu

Osim sa izraelskim premijerom, američki državni sekretar će u Evropi i na Bliskom Istoku imati seriju razgovora o izraelsko-palestinskom sukobu.

Američki državni sekretar John Kerry i izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas su u Berlinu razgovarali o mogućnostima okončanja talasa nasilja između Izraelaca i Palestinaca. Nakon četverosatnog razgovora Kerry je izjavio da bi se neki od prijedloga za smirivanje sadašnjeg nasilja mogli naći na stolu narednih dana, nakon susreta i sa palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom i jordanskim kraljem Abdullahom u subotu u Amanu, glavnom gradu Jordana. Netanyahu je, inače, u zvaničnopj posjeti Njemačkoj, a jučer se sastao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona je tom prilikom pozvala obje strane, i izraelsku i palestinsku, da ulože mnogo više truda i političke volje na smirivanju sadašnjeg stanja.

Boravak izraelskog premijera u Berlinu pratili su prosvjedi kojima je izražavana podrška Palestincima, uz slogane da je Netanyahu ratni zločinac. Njemačka kancelarka zatražila je od njega da se suzdrži od politike koja provocira i podstiče izraelsko-palestinski sukob, kao što je gradnja naselja na područjima koje Palestinci smatraju dijelom njihove buduće države.

"Shodno soluciji o dvije države, jedna uz drugu, smatramo da je gradnja naselja kontra-produktivna. Isticala sam to i ranije i sada ponovo. Moramo učiniti sve što možemo da smirimo napetosti i u tom duhu sve strane bi trebalo da daju svoj doprinos" – rekla je pored ostalog Merkelova.

U višetjednim sukobima ubijeno je najmanje osam Izraelaca i više od 40 Palestinaca. Netanyahu za nasilje optužuje palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa:

"Mislim da je bitno da međunarodna zajednica zahtijeva od predsjednika Abbasa da prekine sa podsticanjem i širenjem laži o jevrejskoj državi i izraelskoj politici."

Palestinski predsjednik ističe da su uzrok sukoba izarelski potezi:

"Okupacija i agresija Izraela, na muslimanima i kršćanima sveta mjesta u istočnom dijelu Jerusalema, se nastavlja, posebno kada je riječ o džamiji al-Aqsa. To otvara vrata vjerskim sukobima koji, nažalost, ni ovog puta nisu izostali."

Mahmoud Abbas je govorio na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa generalnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom koji je boravio na Bliskom Istoku nastojeći doprinijeti smirivanju nasilja.

"Naglasio sam da i palestinski i izraelski lideri trebaju bez odlaganja, i riječima i djelima, potvrditi da su partneri koji žele mir" – izjavio je Ban Ki-moon.

Osim sa izraelskim premijerom, američki državni sekretar John Kerry će u Evropi i na Bliskom Istoku imati seriju razgovora o izraelsko-palestinskom sukobu. Glasnogovornik State Departmenta John Kirby ističe:

"Gospodin Kerry je uvjeren da je vrlo bitno da se susretne i razgovara, da se pokušaju iznaći načini da bude smireno i okončano sadašnje nasilje."

Američki državni sekretar, osim u Berlinu, imaće razgovore u Beču, Jordanu i Saudijskoj Arabiji sa ruskim, turskim i saudijskim zvaničnicima, i o stanju u Siriji i o sigurnosti na Bliskom Istoku.

Izraelsko-palestinski sukob: Kerry gasi vatru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG