Linkovi

Bliski Istok: Arapska liga podržava nove principe


Američki državni sekretar John Kerry i premijer Qatara Sheik Hamad Bin Jassem Al Thani
Američki državni sekretar John Kerry i premijer Qatara Sheik Hamad Bin Jassem Al Thani

Promjena stava Arapske lige korespondira sa principima koje je američki predsjednik Barack Obama predložio 2011. godine o budućim izraelsko-palestinskim granicama.

Članovi delegacije Arapske lige izrazili su, tokom susreta sa visokim zvaničnicima Sjedinjenih Država u Washingtonu, punu podršku principima mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca o budućim granicama dvije zemlje koji podrazumijevaju i obostrano prihvatljivu razmjenu određenih teritorija.

Nakon susreta sa premijerom Qatara, članom delegacije Arapske lige, američki državni sekretar John Kerry je izjavio:

„Sjedinjene Države i Arapska liga su saglasne da će mir između Izraela i Palestinaca donijeti sigurnost, prosperitet i stabilnost na Bliskom Istoku i da je to u opštem interesu i regiona i svijeta.“

Premijer Qatara Sheik Hamad Bin Jassem Al Thani, istakao je da delegacija Arapske lige podržava uporedivu i nužnu razmjenu teritorija kroz obostranu saglasnost dvije sada sukobljene strane:

„Arapska liga smatra da takav dogovor treba da bude baziran na soluciji dvije države u okviru granica iz juna 1967. godine, uz saglasnu razmjenu zemljišta.“

Palestinska (zeleno) i izraelska područja od 1946. to 2007.
Palestinska (zeleno) i izraelska područja od 1946. to 2007.
Ovakva izjava katarskog premijera je potvrda spremnosti Arapske lige o modificiranju deceniju stare inicijative Arapske lige o sveobuhvatnom miru sa Izraelom. Kroz tu staru incijativu Arapska liga je tražila da se Izrael povuče sa svih teritorija okupiranih u blisko-istočnom ratu 1967. godine i vrati na prijeratne granice ukoliko želi puni mir sa svim državama, članicama Arapske lige.

Promjena stava Arapske lige korespondira sa principima koje je američki predsjednik Barack Obama predložio 2011. godine tražeći od Izraela i Palestinaca da o budućim granicama pregovaraju na osnovu granica iz 1967. godine, podrazumijevajući i nužnu, ali obostrano prihvatljivu razmjenu tla.
Bliski Istok: Arapska liga spremna na modifikaciju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
XS
SM
MD
LG