Linkovi

Robert Gates ne slaže se s pozivima o uspostavljanju zone zabranjenog letenja nad Libijom


Papa Bento XVI durante a última audiência pública.
Papa Bento XVI durante a última audiência pública.

Hillary Clinton izjavila je u Kongresu da je kriza u Libiji ključni test za američku vanjsku politiku

Američki ministar obrane Robert Gates ne slaže je - kako je rekao – "neformalnim razgovorima" o uspostavljanju zone zabranjenog letenja u Libiji, rekavši da bi takva operacija tražila zračni udar. Govoreći danas pred jednik kongresnim odborom, Gates je rekao da bi uspostavljanje područja gdje američki zrakoplovi mogu sigurno letjeti zahtijevalo prvo da se uništi sustav libijske protuzračne obrane. Nazvao je to "velikom operacijom" u velikoj zemlji. Državna tajnica Hillary Clinton je rekla da Washington i NATO saveznici razmatraju uspostavljanje zone zabranjenog letenja, kako bi se spriječili napadi na protu-vladine prosvjednika. Međutim, dodala je da su Sjedinjene Države još "daleko od donošenja takve odluke".

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u Kongresu da je kriza u Libiji ključni test za američku vanjsku politiku. "U godinama koje dolaze Libija može postati mirna demokratska zemlja, može u njoj izbiti dugotrajni građanski rat ili se sve jednostavno može pretvoriti u kaos. Ulozi su veliki". Državna tajnica je istaknula da Washington i dalje razmatra sve opcije za Libiju sve dok tamošnja “vlada okreće oružje na vlastiti narod”.

Diplomati iz Arapske lige kažu da će se njihova organizacija suprotstavljati bilo kojem obliku strane intervencije u Libiji. Do ovih komentara došlo je danas na sastanku ove organizacije u Kairu gdje se govorilo o situaciji u Libiji. Diljem svijeta nastavljaju se osude libijske vlade zbog napada na civile kako se šire prosvjedi. Dok međunarodna zajednica priprema humanitarna nastojanja u libijskim područjima pod kontrolom protu-vladinih snaga, svjetske sile su uvele sankcije. A rasprave se vode i o eventualnom provođenju zone zabranjenog letenja protiv Libije.

Jučer je Glavna skupština Ujedinjenih naroda postigla sporazum o suspendiranju Libije iz Vijeća za ljudska prava, zbog toga što je počinila "teška i sustavna kršenja ljudskih prava". Sjedinjene Države su pozdravile ovaj potez bez presedana dodajući kako on služi kao upozorenje drugim zemljama koje vrše napade na svoje vlastite građane.

XS
SM
MD
LG