Linkovi

NATO vježba na istočnom krilu: 18 hiljada vojnika iz 19 zemalja


Poljski vojnici (arhivski snimak)
Poljski vojnici (arhivski snimak)

Velika vojna vježba, koju predvode Sjedinjene Države, u kojoj učestvuje 18 hiljada vojnika iz 19 zemalja, uglavnom članica NATO-a, počela je na istočnom krilu Alijanse, u Poljskoj i tri baltičke države, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Američka vojska saopštila je u nedelju da se vježbom Udar sablje koja će trajati do 15. juna, pokazuje posvećenost i solidarnost sa Alijansom u trenutku kada ruski vojni manevri sve više zabrinjavaju obližnje članice NATO-a.

Međutim, naglašava se da nije riječ o provociranju Rusije. U vježbi će, prvi put učestovati i Izrael, koji nije član NATO-a.

NATO je na Baltiku i u Poljskoj rasporedio oko šest hiljada vojnika. U međuvremenu, litvanski ministar odbrane najavio je početak najveće nacionalne vojne vežbe, u kojoj će učestvovati oko devet hiljada vojnika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG