Linkovi

Izraelski izbori-šansa za bolji odnos sa Washingtonom


Rezultati bi mogli utjecati i na mirovne razgovore sa Palestincima, kao i nastojanja da se onemogući iranski nuklearni program.

Analitičari za pitanja srednjeg istoka kažu da bi izraelski izbori ove sedmice mogli biti osnova za poboljšan odnos sa Washingtonom, te da bi mogli utjecati na mirovne razgovore sa Palestincima, kao i nastojanja da se onemogući iranski nuklearni program.

Yair Lapid je nova zvijezda izraelske političke scene. Taj 49. godišnji bivši televizijski voditelj je izbio na političku scenu sa svojom centrističkom strankom završivši na drugom mjestu na parlamentarnim izborima, dobivši ulogu u formiranju nove vlade. Analitičari kažu da je glasanje zapravo bila kritika premijera Benjamina Netanyahua. Njegova konzervativna platforma je izgubila mjesta u parlamentu, usprkos tome što je bila na prvom mjestu. Do glasanja u Izraelu je došlo u vrijeme inauguracije američkog predsjednika Baracka Obame za drugi mandat. Analitičari kažu da je njegov liderski stil smjeliji nakon ponovnog izbora. Robert Satloff je izvršni direktor Washingtonskog instituta za politiku prema bliskom istoku.

Apsolutno je tačno da uspjeh Netanyahua nije bio toliko veliki kao Obamin uspjeh, ali radi se o drugačijem političkom okruženju, kaže gospodin Satloff.

Odnos predsjednika Obame i premijera Netanyahua nije bio bez poteškoća. Ali on bi se mogao poboljšati ukoliko gospodin Netanyahu oformi vladu koja je otvorena za razgovore sa Palestincima. Analitičar iz Jerusalema David Ricci kaže

To neće biti umjerena vlada, ali vjerujem da će na nju utjecati međunarodni pritisak da ponovno započne pregovore. Mislim da je predsjednik Sjedinjenih država veoma zainteresiran za to, kaže David Ricci.

Nakon inauguracije predsjednika Obame, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je ponovio politiku predsjednika.

Ono do čega mora doći su direktni pregovori između dvije strane koji se tiču pitanja konačnog statusa i rješenja sa dvije države, rekao je Jay Carney.

Ali neki Palestinci na Zapadnoj obali su skeptični da bi nova izraelska vlada mogla biti pozitivan razvoj događaja. Palestinski ministar vanjskih poslova Riad Malki kaže

Dok je palestinsko liderstvo potvrdilo svoju neposrednu spremnost da se uključi u pregovore na osnovu jasnih parametara, Izrael je međutim ustrajao na svojoj stazi okupacije, sukoba i širenja straha, rekao je gospodin Malki.

Ako bude oformljena centristička vlada, Benjamin Netanyahu će možda biti pod manjim pritiskom da izvede vojni napad na iranske nuklearne objekte. Obamina administracija se nada da će se kombinacijom sankcija i diplomacije izbjeći oružani sukob.

Izraelci su voljni dozvoliti Sjedinjenim državama da izvedu Obaminu strategiju do samog kraja i vidjeti da li će ta strategija uspjeti ubijediti Iran da pregovara o okončanju svog vojnog nuklearnog programa, kaže Robert Satloff.

Vjerovatno će biti potrebne sedmice za formiranje nove koalicijske vlade, i očekuje se da će Yiar Lapid biti u samom centru pregovora.
XS
SM
MD
LG