Linkovi

SAD – Izrael: Dvostranačka ili jednostranačka podrška!?


Predsjednik SAD Barack Obama i premijer Izraela Benjamin Netanyahu
Predsjednik SAD Barack Obama i premijer Izraela Benjamin Netanyahu

"Sa obje strane ubrizgan je povelik stepen politički usko-stranačkog, što nije samo za žaljenje, nego je destruktivno po ukupno tkivo odnosa dvije zemlje."

Rat riječima eskalira kako se približava dan govora izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na zajedničkom zasjedanju oba doma Kongresa Sjedinjenih Država. Govor bi trebalo da bude održan u utorak, 3. marta. Uz ranije reakcije za i protiv, i posljednje ocjene koje je iznijela savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Susan Rice povod su za dileme o sadašnjem stanju odnosa Sjedinjenih Država i Izraela, najbližeg i najčvršćeg saveznika Washingtona na Bliskom Istoku.

Susan Rice je u intervjuu sa istaknutim američkim novinarom Charlie Rose-om bila vrlo oštra u ocjenama koje je iznijela. Ona je, uz ostalo, istakla:

"Sa obje strane ubrizgan je povelik stepen politički usko-stranačkog, što nije samo za žaljenje, nego je destruktivno po ukupno tkivo odnosa dvije zemlje."

Za Bijelu kuću sporan je poziv koji su, mimo znanja ili makar obavještavanja američkog predsjednika, izraelskom premijeru da govori u Kongresu uputili Obamini politički i stranački oponenti, Republikanci, koji sada imaju većinu u oba doma. U boravak gospodina Netanyahua u Washingtonu nije uključen i susret sa predsjednikom Obamom.

Bijela kuća podržava ocjene koje je iznijela savjetnica Rice uz naglašavanje stava koji je jučer, na konferenciji za novinare, istakao glasnogovornik Bijele Kuće Josh Earnest:

"Dugi niz godina Sjedinjene Države nastoje i gaje odnose sa Izarelom kao odnose dvije države, a ne kao odnose reducirane na veze između političkih stranaka."

Ključni uzrok sadašnjih, po mnogim ocjenama najlošijih odnosa neke od američkih administracija i Izraela, je zalaganje i podrška predsjednika Obame pregovorima sa Iranom o diplomatskom rješenju pitanja nuklearnog programa Teherana. Uz to, godinama je očigledno da osobni odnosi američkog predsjednika i izraelskog premijera nisu dobri.

Odnosi dvije zemlje toliko su snažni i svestrani da nikako ne mogu i neće biti ugroženi. Predsjednik Obama svojoma saglasnošću i poptisima osigurava stalnu vojnu podršku Izraelu, uključujući i finansiranje najsavremenijeg sistema presretaranja u uništavanja raketnih projektila.

Sadašnje zahlađenje je posljedica sticaja više okolnosti, ističe bivši zvaničnik State Departmenta David Miller:

"Dešava se neka vrsta soap-opere kada su u pitanju osobni odnosi između Netanyahua i Obame. Pregovori o iranskom nuklernom programu izuzetno su osjetljivi i Izrael i za Sjedinjene Države. Uz to, imate i Republikance koji su sada, nakon osam godina u većini u Kongresu, i skore izbore u Izraelu, vrlo bitne za Netanyahua."

Američka podrška Izraelu tracionalno je dvostranačka. Jučerašnji poziv više senatora i kongresmena, Demokrata, da svi članovi Kongresa Demokrate, napuste dvoranu tokom govora izraelskog premijera mogao bi biti jedan od znakova da bi se odnos prema Izraelu mogao u ponečemu i mijenjati.

SAD – Izrael: Dvostranačka ili jednostranačka podrška!?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG