Linkovi

Izrael – Palestinci: Rijedak dan... za dodatnu brigu?!


.... slavlje na Zapadnoj Obali......
.... slavlje na Zapadnoj Obali......

Koliko je opravdana bojazan će razmjena zatvorenika negativno uticati na sigurnost na terenu pokazaće vrijeme. Ono što je sigurno je da će u narednih dva mjeseca, po slovu postignutog sporazuma, Izrael osboditi još 550 Palestinaca.

Da li će oslobađanje pet godina zarobljenog izraelskog vojnika i preko hiljadu Palestinski i Palestinaca koje je Izrael držao u svojim zatvorima, uglavnom osuđenih zbog napada na Izraelce, imati značajan uticaj na sigurnost u Izraelu i Srednjem Istoku u cjelini?

Analitičari kretanja u tom regionu kažu da hoće.

Jucerašnji dan je rijedak dan na Srednjem Istoku: slavlje u Pojasu Gaze, radost na Zapadnoj Obali, oduševljene u Izraelu.... zbog jednog te istog događaja- oslobođena izraelskog vojnika Gilada Shalita i istovremenog puštanja na slobodu na stotine Palestinaca, za Izraelce napadača i terorista, za Palestince heroja otpora.

Unatoč tom koraku, tamošnju realnost dijelom odslikava i upozorenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, nakon pozdrava sa vojnikom Shalitom, da nijedan oslobođeni Palestinac ne bi trebalo da se vrati teroru.

Michael Singh sa vašingtonskog Instituta za politiku na Srednjem Istoku ocjenjuje da je takva mogućnost veliki razlog za zabrinutost:

„Mnogi od oslobođenih Palestinaca su ljudi koji su učestvovali u terorističkim aktima i sa njima na slobodi sigurnost Izraela i regiona je neizvjesnija.“

.... slavlje u Izraelu ....
.... slavlje u Izraelu ....

Do razmjene zatvorenika došlo je nakon godina vrlo malog napretka u ostvarivanju mira između Izraela i Palestinaca, konstatuje gospodin Singh i dodaje:

„Mislim da jedan od povoda za tu razmjenu i to što Izrael sada ne brine, kao što je to bilo ranije, toliko o slabljenju Palestinske samouprave ili o jačanu Hamasa, jer je mirovni proces u zastoju.“

Razmjena zatvorenika mogla bi pojačati rivalitet Hamasa koji drži Pojas Gaze i Palestinske samouprave koja upravlja Zapadnom Obalom. Za palestinskog predsjednika Mahomuda Abbasa, nakon višegodišnjih nespješnih pregovora sa Izraelom, jučerašnji dan mogao bi biti politički minus. Hamasu, koji je uz posredovanje Egipta ugovorio razmjenu, to bi mnoglo povećati popularnost.

Analitičar Jonathan Speyer ističe:

„Hamasu je zaista bio potreban neki značajan politički uspjeh. Zbog ukupnih dešavanja u okviru Arapskog proljeća Hamas se osjeća izoliranim i ignoriranim, a takođe i zbog zahtjeva Palestinske samouprave Ujedinjenim nacijama o priznavanju palestinske države.“

I analitičar Daniel Scheuftan smatra da brze promjene u arapskim zemljama znače nove izazove za sigurnost Izraela:

„Realnost je da je, ako gledate na Iran, Tursku, Egipat i Sjedinjene Države, došlo do promjena zbog kojih je okruženje u kojem Izrael postoji mnogo opasnije i nestabilnije.“

Koliko je opravdana bojazan će razmjena zatvorenika negativno uticati na sigurnost na terenu pokazaće vrijeme. Ono što je sigurno je da će u narednih dva mjeseca, po slovu postignutog sporazuma, Izrael osboditi još 550 Palestinaca.

XS
SM
MD
LG